Förenta Staterna av Europa

Det är faktiskt inte helt taget ur luften. Det är faktiskt inte helt sprunget ur ett worst case scenario som tillåtits skena iväg i min eller någon annans fantasi. Det är något av en verklighet. Kommissionen vill nämligen göra EU oberoende av medlemsländerna och bygga den första grunden till en verklig Europeisk superstat genom att införa "EU-skatter", dvs skatter som tas ut av "supernationen" EU. Budgetkommissionären Janusz Lewandowski berättar i en intervju i DN:

"Det här förslaget kommer att leda till sänkta avgifter för medlemsländerna och en förenkling av budgeten. Det handlar inte om att öka inkomsterna för EU"

Men låt oss ta ett steg tillbaka och fundera på den verkliga betydelsen av den här "förenkligen av budgeten". Vad betyder det egentligen? Faktum är att den praktiskt taget är ett första steg mot att bilda en federal stat i stil med Förenta Staterna av Amerika, eller om man nu ska följa svenska regler och praxis; Amerikas Förenta Stater. Det man gör är att man frikopplar sin ekonomi från medlemsstaternas. Och som alla vet så kan man bara vara med och bestämma så länge man pröjsar. Det är liksom så det funkar. Översatt i lite tråkigare språk skulle man kunna säga att medlemsländerna i EU's makt kommer att minska medan överstaten EU's makt och möjligheter frikopplas och läggs inom EU självt, ett första steg till att göra en federal stat.

Jag är inte motståndare till all idioti som försigår i Bryssel. Vissa delar är bra. Det ger en utmärkt plattform för att hantera multilatterala problematiker såsom miljö och klimat. Det ger också människan större frihet och möjlighet att flytta sig själv, kapital, resurser och annat av värde över gränser utan högar med pappersarbete. Men det betyder inte att jag vill ha en federal stat i stil med USA's paraplystat. Jag vill att medlemsländerna ska ha största möjliga inflytande över EU, så att EU blir en plattform för samarbete snarare än en toppstyrning. Visst är det mycket bra EU kan göra, men detta bra får inte ske på bekostnad av att de enskilda staternas suveränitet våldtas, kidnappas och flyttas till Bryssel för en säregen tillvaro med flytt till Strassburg lite nu och då som extra krydda. Var det verkligen det här EU skulle bli? En överstat? Är det vad vi vill? Många frågor, inga svar, och ännu färre som ens begrundat frågan. För såna här beslut uppmärksammas inte i Sverige eller svensk politik. Besluten sker i det tysta, och i skydd av diskussioner om RUT och FAS3 så går dagligen överstatliga detaljstyrningsgrejer ut från kontoret i Bryssel. Alltifrån standardböjning på gurkor till införande av skatter direkt till EU's fickor. Osmakligt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0