"Lättare än luft"

Det finns ju faktiskt ingenting som säger att man måste blogga om senaste nytt på politikfronten, så idag ska jag blogga om någonting som inte är kopplat till Juholt, newsmill eller politometern. Jag ska blogga om "lättare än luft", vad nu det är? Det är faktiskt inte så himla krångligt. Det är en princip som används inom ett (ö)känt transportslag som var vanligt runt första världskriget. Vem har inte sett en bild av de stora och avlånga "Zepperlinarna" som hotfullt sveper över himlen? Red Alert 2 hade ju sin lite humoristiska tolkning, inte långt ifrån filmen Sky Captain's. Ett världskänt rockband tog sitt namn efter en delmängd av dessa, Led Zeppelin tänker jag på, och de finns med i lite olika sci-fi och fantasy-skildringar.

Jag tänker naturligtvis på luftskepp. Vän av ordning noterar att detta är en blogg för politik och inte en blogg för tekniknördighet. Sant, men detta är faktiskt lite politik. När man tänker på det.

På en intressant blogg, Approximationer, finns ett intressant inlägg. Det är skrivet 2007, så det är verkligen inte dagsfärskt, men kanske ändå relevant idag. Det handlar alltså då om luftskepp och vad det ska vara bra för. Det visar sig att det finns en rad fördelar med teknologin. Jag ska inte gå in så detaljerat i det hela, men bland annat är luftskepp tysta, kräver väldigt lite övrig infrastruktur för att kunna operera och energieffektiva.

Det finns en rad applikationsområden, alltså tillämpningar, för luftskepp. Reklam och plattform för vybilder från olika sportarrangemang används de till redan idag. Prospektering för fyndigheter är en annan möjlighet. En tredje möjlighet är att upprätta en forskningsstation på extremt hög höjd för forskning på meterologi och liknande. Den kan även kombineras med att vara en mellanplattform för transport vidare ut i rymden. Det finns faktiskt en grupp som forskar på just detta, http://www.jpaerospace.com/.

Men jag tänker framför allt på vilken nytta luftskeppen kan göra för transportsektorn och för turistindustrin. Tänk att kunna transportera saker utan stora omlastningscentraler och massor tunga lastbilar som förstör vägar. Tänk vilken möjlighet för ottillgängliga platser med dålig infrastruktur att kunna vara med på den globala världsmarknaden. Tänk att glida fram över norges kustlinje på lagom höjd som avslappnande semester. Tänk en spektakulär middag över New Yorks hamn eller en kryssning över söderhavet. Allt detta är möjligt, teoretiskt, och dessutom miljövändligt och säkert. Luftskepp kan ge oss mycket i form av miljövänliga semestrar och transporter. Vill man läsa fler argument för varför luftskepp är bra kan man läsa nedanstående länk:

http://www.rikareliv.info/Luftskepp.htm

Världen kräver att vi rör oss miljövänligare. Handel och rörelse är förutsättningar för fred och välstånd, men vi måste börja röra oss på ett miljövänligt och hållbart sätt. Luftskepp kan operera från terminaler i centrala New York utan att störa dygnet runt, det blir alltså lättare och energieffektivare både att ta sig till resans startpunkt och att genomföra den. Alla resor måste inte handla om att komma fram först. Med luftskepp kan själva resan bli målet, precis som med kryssningsfarty, fast från ett annat perspektiv. Det finns en rad argument för varför luftskepp är bra. Det finns många möjligheter. Jag vill fånga dem. För jag tror att det skulle gynna världen, mänskligheten, välstånd och fred. Det är dags att ifrågasätta gamla invanda mönster och metoder. Det finns alternativ. Låt oss titta på dem med!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0