Individualiserad föräldraförsäkring ett slag i luften

En politisk fråga är tydligen det här med individualiserad föräldraförsäkring. Den går ut på att man slutar betrakta en familj som ett teamwork och som makthavare går in och petar i exakt hur människor ska leva sina liv genom att bestämma precis exakt hur man ska dela upp föräldraledigheten mellan vårdnadshavarna. Det tyngst vägande argumentet verkar vara att det finns många som av olika skäl inte kan nyttja "sina" 50%, alias männen tvingar kvinnorna att vara hemma med barnen medan de jobbar, drar in pengar och samlar pensionspoäng. I verkligheten är det väl tvärt om, men i sak spelar inte det någon roll. Vi vet att kvinnor nyttjar den där försäkringen mer än män.

Det hela blir dock lite roligare om man börjar läsa på statistik. Det här med vårdnadstvister är ett dystert kapitel i svensk samhällshistoria. Utan att gå in på detaljnivå så har man räknat fram att det är en teoretisk omöjlighet för män att ta ut halva föräldraledigheten på grund av att många män hamnar i rättsliga processer om ifall de får vara förälder eller inte. Jag har bloggat om det tidigre. Ogifta män har inte rätt att bli pappor. Det måste mamman godkänna genom ett besök på mansfientliga soc. Och i nuläget innebär det att många pappor inte får bli vårdnadshavare för sina barn innan dessa viktiga första månader i ens barns liv är över och föräldraförsäkringen brunnit inne. Som sagt, det är en omöjlighet för män och kvinnor att dela lika på föräldraförsäkringen på kollektiv nivå enbart för att kvinnan i många fall sätter sig på tvären och förvägrar pappan att vara just pappa.

Alltså kan man konkludera att en individualiserad föräldraförsäkring är ett slag i luften. Förvisso kommer det att göra att familjer där mannen och kvinnan inte bråkar om barnet kommer att se jämställdare ut på pappret, men detta till priset av att starkt begränsa individens och familjens handlingsutrymme. Politiker verkar dock älska chansen att få tala om för folket hur man ska leva sitt liv. Lite som att spela the sims, fast med hela befolkningen som simmar, antar jag. Men för alla de män som hamnar i strid med kvinnan är det alltså ett slag i luften. Man löser inte grundproblematiken utan kriminaliserar symptomen. "Ja, de stora männen har en ny plan. Det är att kriminalisera symptomen medan sjukdomen sprids" skrev en klok person i en låt. Än en gång så stämmer det konstaterandet.

Det största problemet, det som skulle göra mest för jämställdheten i familjen, är att sluta betrakta mamman som förälder och pappan som ett jobbigt bihang. Båda parter borde få bli föräldrar redan där på BB oavsett om man är gift eller inte. Idag blir kvinnan mamma för att hon bär barnet. Mannen blir pappa för att kvinnan godkänt honom. Kvinnan har alltså fullkomlig makt över barnet och familjesituationen medan pappan är helt rättslös. På MVC och BVC bemöts ofta pappor tydligen vilket jag också skrivit om tidigare som ett jobbigt bihang. Det är MAMMAN som SKA vara där och pappan är mera nått jobbigt som råkar dyka upp ibland. Osis liksom... Hela samhället skriker att mamman är förälder och pappan ska på sin höjd dra in pengar och byta däck på bilen. Märkligt då att många män gör just detta... Vi pratar ofta om pappor som inte är närvarande. Vi kanske borde prata om mammor som med alla medel tvingar bort pappan från barnet, för dessa mammor finns och (utgör 40% av exempelvis Kanadensiska mödrar enligt en undersökning). Om vi vill ha närvarande pappor måste vi ju också se till att de har en möjlighet att vara det.

Att vara förälder är ett delat ansvar mellan en man och en kvinna, rätten och skyldigheten. Varför inte implementera det i lag? Varför lägger vi så mycket energi på föräldraförsäkringens utformning när vi vet att många män saknar möjlighet att utnyttja denna försäkring oavsett utformning för att de underkänts som föräldrar - av modern. Familjesfären menar jag är den viktigaste och största delen av en människas liv. Makten över den är den viktigaste makten, inget uppdrag inom näringsliv eller politik kan vara viktigare eller större. Alltså är familjesfären den viktigaste sfären att jämställa. Det kräver att båda föräldrarna har samma rättigheter och skyldigheter, ansvar och privilegier. Jag har skrivit det redan och jag skriver det igen. Individualiserad föräldraförsäkring är ett slag i luften, åtminstone i jämställdhetsfrågan. Åtgärda orsaken istället för symptomen. Gör familjebalken könsneutral!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0