Skyll inte kommunalt oansvar på regeringen

I aftonbladet kan man läsa om att fler barn vräks i Sverige. 1900 sen 2007 närmare bestämt. Nu är ju inte numerären så speciellt stor. 1900 av någon miljon barn är inte en jätteandel. Men för varje enskild människa som drabbas är det naturligtvis hemskt. Det är en tragedi varje gång ett barn måste vräkas. Dock känner jag att det är lite som behöver benas ut. För som vanligt så ger inte tidningen hela bilden. Man försöker skylla på att det nationellt saknas initiativ, att det är regeringens fel att det är som det är. Man försöker göra vinkeln att det var bättre under den röda regimen och att det är regeringsbytet som skapade detta hårdare samhälle. Man skriver det inte rakt ut men det är vad man försöker antyda.

Är det då regeringens ansvar? Många verkar tro det. Men i själva verket så borde vi komma ihåg från vår samhällskunskap att det ansvaret ligger på kommunal nivå. Det är inte regeringen som har misslyckats. Det är inte regeringen som inte tagit ansvar. Det är kommunerna runt om i Sverige som inte fullt ut tagit sitt ansvar. Ingen människa skulle behöva vara hemlös om kommunerna tog det ansvar som ligger på dem. Ändå har vi 1900 barn som blivit vräkta och ännu fler vuxna människor. Men skyll inte det på regeringen!

Det är faktiskt din uppgift som samhällsmedborgare att påverka din kommun. Det finns en löjlig tendens att skylla allt på riksdag och regering, istället för att inse att ansvaret ligger betydligt närme den egna personen. Det är faktiskt vår uppgift att mejla våra politiker, påverka dem och hålla oss informerade om vad som görs just i vår kommun. Jag vet inte ens vad politikerna i min kommun heter eller hur de ser ut. Det ska jag jobba på att förändra. Jag vill utmana varje läsare att göra samma sak. Kolla upp vilka som är ansvariga och gör en lista. När nästa rapport kommer ut är vi förberedda och kan mejla våra politiker och framföra vår syn på saken. Om bara 10 personer i varje kommun gör det här kommer saker hända, för tro mig, 10 mejl i inboxen med obekväma frågor är en riktigt otrevlig upplevelse. Säg att dessutom 5  föredrar att telefonera. Då kommer politikern uppleva det som att 100-tals personer reagerar. Psykologiskt funkar människan så. Vi måste fatta att varje människa i samhället faktiskt har ett ansvar. Vi kan inte hela tiden skylla på regeringen. Ibland är det inte regeringens bord. Vi måste lära oss när det är vårt eget privata ansvar, när problemet ligger i vår egen lokala kommun och då våga agera som rakryggade samhällsmedborgare och säga ifrån.

Som sagt; skyll inte kommunalt oansvar på regeringen. Ta ditt medborgaransvar istället!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0