Bokaler

Denna något kryptiska term hittade jag ganska nyligen på YIMBY Göteborgs site. Den kanske förtjänar viss förklaring. Den är inte så kryptisk som den verkar, utan är helt enkelt en slags sammanslagning av ordet "bostad" och ordet "lokaler". Vad som åsyftas är lokaler (främst i markplan) som både kan vara affärslokaler och bostäder. Inte samtidigt, men som lätt kan växla. Det kan vara ett sätt att skapa mera blandstad, att inte bestämma om det ska vara café/butik eller lägenhet när området projekteras sådär 10 år innan det byggs, utan att ha en flexibilitet. De första fem åren kanske en bokal är bostad och sedan blir det en affärslokal i tre år innan det blir en bostad igen.

En uppenbar fördel är flexibiliteten. Det blir lättare för människor att använda lokalerna som finns i ett område på det sätt som passar bäst just då. Men samtidigt förlorar kommunen ganska mycket makt. Det kommunala  planmonopolet används för att styra etablering av verksamhet och byggen av olika bostäder efter någon idé om helhet. Här lämnar man mycket av möjligheten att styra, och därmed så måste man ju anse att kommunens ansvar minskar motsvarande. En annan nackdel är att det kan bli en stor kompromiss att bygga lokaler som enkelt ska kunna konverteras mellan lägenhet och affärslokal. En faktor som kopplar till det är hur det blir för boende runt om. I en bostadsenklav kan man veta att det alltid kommer att vara bostad vägg i vägg. Den tryggheten förloras ju helt. Ena året är det en bostad ocha andra året kanske en nattklubb i värsta fall. 

Å andra sidan var det mycket så städer fungerade förr. Husen fick inhysa bostäder och verksamheter på ett ganska oplanerat och rörigt sätt. Det fanns antagligen ingen garanti för att omgivande lokaler skulle inhysa exakt samma verksamhetstyp. Det möjliggjorde en effektiv stad med mycket mänskliga möten och utbyten. Det möjliggjorde ett lågt transportbehov och mänsklig frihet.

Efter mycket begrundande har jag gått från skepcis till försiktigt gillande. Det kanske är värt att pröva. Trots allt är det i den stad som är integrerad och blandad kvartersstad som är attraktivast. Det är bara att checka bostadspriserna. Och bokaler kan vara en väg att gå tillbaka mot just detta. En blandad stad med låg funktionsseparering och rikt utbyte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0