Den 18 januari, en dag med (för)smak av SOPA

Jag vet inte hur många som har koll på vad SOPA är för något. Det är ju inte direkt svensk politik och svensk media har tigit ihjäl historien trots att den berör oss alla. Det är Internetlagstiftning som liknar ett beställningsverk från upphovsrättsindustrin. Jag har inte läst förslaget, som de flesta vet så är juridiskt fikonspråk ganska intetsägande för den som inte ägnat sig åt högskolestudier i ämnet. Det finns dock massvis att läsa och ta till sig om lagen som inte är juridiskt fikonspråk. En bra förklaring till vad SOPA kan få för konsekvenser för Internet finns i följande videoklipp. Det är någon typ av jurist som ger sig på att förklara.

Men att till fullo ta till sig konsekvenserna är en helt annan sak. Därför har Wikipedia bestämmt sig för att demonstrera den fulla effekten av SOPA. Utan att gå in på detaljerna omöjliggör SOPA en interaktiv webb. Den möjliggör nedstängning av hela webbplatser om någon användare lägger upp en länk som går till upphovsrättsskyddat material. En site som Wikipedia, eller säg Facebook har miljoner användare som lägger upp miljarder med saker i veckan. Det är omöjligt att centralt granska och kontrollera allt. Alltså är det omöjligt att garantera att det inte finns "förbjudna" länkar (vilket medför att det säkerligen finns någonstans). Alltså kan siten när som helst godtyckligt bli nedstängd. Wikipedia har valt att stänga ner hela sin engelska sektion i 24 timmar. Man kan läsa mer om det på Wikimedia Foundations site, eller i en Newsmill-artikel.

Idag, den 18 januari 2012, är en dag med smak av SOPA. Så här kommer det sannolikt att bli över hela nätet om lagen går igenom. Internet är världens viktigaste media av flera skäl. I ren omsättning har reklamdelen på nätet gått om TV. Det är också ett media som alla människor nästan helt oberoende ekonomisk och social situation kan använda för marknadsföring och publicering av åsikter och alster. Det är ett sätt för alla människor att ta del av information med andra perspektiv än de snäva gammalmediaperspektiven. Internet är faktiskt den viktigaste uppfinningen för DEMOKRATIN sen Gutenberg och tryckpressen. Så SOPA hotar inte bara en massa mer eller mindre löjliga tjänster. SOPA hotar sjäva demokratin, ideologisk utveckling, ja yttrandefriheten!

Nu kanske någon invänder att detta är Amerikansk lagstiftning. Men då ska man komma ihåg att USA har en av världens största krigsmaskiner och anser sig ha rätt att invadera Haag för att frita eventuella medborgare som står åtalade för krigsbrott. Det finns ingenting som indikerar att USA skulle ha minsta problem med att invadera det land som öppnar upp för leverantörer av Internettjänster. Det skulle möjligen vara Kina då... Dessutom är liknande lagstiftning på väg in i flera länder världen över, och SOPA kan mycket väl om den antas bli en motivering och ett skäl för mer hindrande förbud och annan lagstiftning världen över. USA är en av världens största maktfaktorer. En lagstiftning om Internet som införs där kan mycket väl apas efter i hela västvärlden.

Jag vet inte riktigt vad man kan göra åt det som svensk. Det enda alternativet jag ser är intensiv och innerlig bön till högre makter att vi slipper hantera fallet att lagen går igenom. För går SOPA igenom så är det slutet för Internet "as we know it"...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0