Nu är det krig, modernt krig, på riktigt!

Medan svenska medier som vanligt tiger ihäl hela grejen med SOPA (Stop Online Piracy Act) och PIPA (Protect IP Act) så har det hänt en hel del riktigt intressanta saker. Det är tur att jag har facebookvänner som länkar till internationell media och rapportering. För trots att det är helt tyst om det i Sverige händer saker på riktigt. Jag går så långt som att säga att det har blivit krig. Inte ett krig där människor dödas, än, utan ett modernt krig. Ett krig över Internet, om Internet. Men kriget är högst verkligt, påtagligt och på riktigt.

Wikipedia valde ju att stänga, som jag bloggat om tidigare. Fler aktörer gjorde samma sak. Jag vet faktiskt inte om Wikipedia kom på det hela, eller om det var någon annan, men det verkar som om det var koordinerat. Svaret från Amerikanska myndigheter blev att plocka ner en site som heter "Mega Upload", och som används för en form av fildelning. I princip så kan man skaffa sig en filarea och låta andra ladda ner de filer man har uppladdade. Man kan lägga upp olika media-filer och så vidare. Tjänsten som sådan ser inte skillnad på "olagligt" och "lagligt" material, utan är vad som brukar kallas "blind".

Detta fick någon eller några att bli riktigt "pissed off", om ni ursäktar uttrycket. Flera attacker har genomförts med lyckat resultat mot bl a vissa av USA's myndigheters webbsidor och Universal Music Group. Hacker-gruppen Anonymous tar på sig ansvaret för attackerna.

Det är svårt att se på händelseförloppet utan att få känslan av att det rör sig om ett krig. Först skickar Wikipedia m fl ut några strategiska stötar. Sedan kommer USA och drar iväg en bombmatta över Mega Upload. Då kommer Anonymous med tunga artilleriet och pansardivisionerna. Det känns som de första trevande stötarna i vad som kan utveckla sig till ett regelrätt krig, fast på Internet. Ett krig mellan två olika uppfattningar om vad Internet är och står för. På ena sidan står upphovsrättsindustrin tillsammans med lite för många politiker för att det ska vara bekvämt. Men vi vet ju sen gammalt att staten och kapitalet sitter i samma båt. Det lärde oss Ebba Grön. På andra sidan står olika individer och grupper som tror på frihet och anser att Internet ska vara just fritt, en plats för oss alla att tillgängliggöra och sprida information samt själva ta del av information, FRITT.

Det ska bli intressant och se om det händer något mer. Det finns dock en allvarlig sak som man måste komma ihåg. Det finns tydligen ingenting som hindrar att USA godtyckligt plockar ner siter även utan SOPA och PIPA. Det känns minst sagt olustigt...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0