Ännu en myt kan äntligen avlivas

Det har påståtts länge att könsfördelningen i näringslivstoppen skulle bero på att grå kostymer söker sig till andra grå kostymer, med andra ord att män informellt kvoterar in andra män. Det är ett påstående som rimmar väl med den feministiska könsmaktsmyten. Män härskar och kvinnor förtrycks. Pär Ström har ju på sin blogg och i sina böcker länge bestridit det här påståendet. Hans bevisföring har bestått av anekdoter, argumentation utifrån skillnaden i varians mellan könens IQ-distributioner, argumentation utifrån urval och liknande. Detta borde förvisso vara nog för att en kritiskt sinnad person skulle ifrågasätta giltigheten för ett påstående som enbart motiveras utifrån en ideologisk myt och börja kräva bevis, men det har visat sig att många ändå tvivlat, inte köpt argumentationen. Men nu är de dagarna passé. För nu finns bevis.

I en bloggpost kan nu Ström äntligen redovisa kompletta vetenskapliga belägg för att kvinnor inte diskrimineras inom teknik och vetenskap, som alltså fortfarande påstås av verklighetsfrånvända och vetenskapsföraktande personer (samt personer som ännu inte nåtts av nyheten). En omfattande studie har nämligen publicerats i en vetenskaplig tidsskrift. Ström menar på att det är Science, men länkar till Nature. Spelar inte så stor roll egentligen eftersom båda två är att räkna till vetenskapens absolut främsta tidsskrifter. Det är i de här tidsskrifterna forskare på internationell nivå vill bli publicerade.

Studien gick ut på att följa 3000 personer från 14 universitet under 19 år för att utröna bland annat då om något kön hindras från befodran och liknande. En slutsats lyder "Totalt sett bibehålls och befodras män och kvinnor i samma utsträckning". Dock ser man en klar tendens att män i större utsträckning söker sig uppåt i akademiska karriärer. Markant färre kvinnor väljer att fortsätta med PhD, doktorandtjänster, exempelvis. Det ger ju stort genomslag på vilka som leder internationella toppteam i forskarvärlden. Det handlar om urval, som Ström tjatar om.

Ja, vad säger man? "Myth BUSTED" om jag hade jobbat på Discovery Channel. Det är alltså att konstatera att förklaringsmodellen att kvinnor hindras inte stämmer. Istället anförs förklaringsmodellen att kvinnor gör ett aktivt val att inte söka sig vidare uppåt, alltså precis det Ström har hävdat under lång tid. Att utfallet blir som det blir betyder inte att det råder diskriminering, utan snarare betyder det att vi får välja fritt som de olika individer vi är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0