Svenska politiker vet bättre än världens forskarelit

FOI har genomfört en studie för att ta tempen på politikers inställning i klimatfrågan. Det visar sig att 60 % av våra politiker har bestämt sig för att vara tveksamt inställda till existensen av antropogent orsakad klimatförändring. Detta kan man läsa i en artikel i Aftonbladet.

Jag tycker det är spännande att det råder en vetenskaplig enighet, i alla fall så stor enighet man kan begära, att klimathotet är reellt och att människan påverkar det i högsta grad. De 5% eller så som är av motsatt åsikt har dessutom ofta finansiärer inom olje- och kolindustrin. Att i det läget som politiker ha åsikten att klimathotet är en lögn är problematiskt. Varje politiker som gör det ställningstagandet anser nämligen att de vet bättre än en i stort sett samlad forskarelit, en forskarelit som har studerat just klimatförändringarna och andra miljöproblem i flera decennier.

Detta är något om kan bli otroligt farligt. Dels för att detta direkt påverkar vilken politik som förs, vilket bara det är väldigt allvarligt, men också för att den här inställningen till empiri och beprövad vetenskap är väldigt farlig. Jag frågar mig vad som kommer förnekas härnäst av våra "klarsynta" och "upplysta" politiker? Jag undrar också varför våra politiker inte disputerar på sin klimatskepcis, jag menar, kan man bevisa att klimatproblemen är humbug så är nobelpriset nära. Varför sitter våra politiker då och försitter sin chans till en av världens största och mest prestigefyllda utmärkelser?

Som sagt ställer sig alla världens ledande forskningsinstitutioner bakom klimathotet samt bakom den forskning som sammanställs av IPCC. Klimatskeptikernas största namn är antingen köpta, saknar bakgrund inom forskningsfältet, rena amatörer, eller inte ens klimatskeptiker. McIntyre, exempelvis, har inte mer än kandidatexamen i matematik, men han fick en artikel publicerad. En artikel som sedan sågades sönder av ett flertal andra artiklar. Den betraktas som vederlagd. Eller vad sägs om Von Storch som också har lyfts fram av klimatförnekare. Han har under ed intygat att han är övertygad om att människan orsakar klimatförändringar.

Det som är viktigt att ta med sig är att klimathotet är en politisk men inte en vetenskaplig kontrovers. Vetenskapsmännen har kommit fram till att klimathotet finns. Kvar finns lobbyorganisationer och nyttiga idioter som fortsätter sprida myter och manipulera massorna. Det är klart att det är skönt att höra att klimathotet inte finns. Då kan man ju fortsätta åka bil, då måste man inte förändra sig, då kan man med gott samvete flyga till Thailand varje sommar. Det är alltid bekvämt att förneka sanning. Tyvärr så är sannolikheten stor att vi drabbas av den, "den obekväma sanningen".

Hur som helst tycker jag inte om att politiker hur som helst avfärdar vetenskap. Ett vetenskapsfientligt samhälle tror jag bara kan gå åt ett håll, nämligen bakåt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0