"Mammaskulden" finns i större utsträckning hos pappor

En undersökning från Novus visar att den mammaskuld, att mammor skulle känna extra mycket skuld över att inte räcka till som förälder inte är en könad skuld som bara mamman känner. I själva verket verkar pappor i större utsträckning känna skuld över att inte räcka till för sina barn. I alla fall i Sverige. Detta är en intressant iakttagelse därför att det direkt slår hål på en hel del märkliga teorier som florerar i jämställdhetsdebatten. Exempelvis är det evidens för att män känner ansvar för sina barn och vill vara en fullvärdig förälder för dem. Det verkar vara en myt att det skulle förhålla sig på något annat sätt. 

Det pekar också på vikten att kämpa för ett jämställt föräldrarskap. Detta åstadkoms inte genom någon fjantig kvotering av föräldraförsäkringen. Det som krävs är att jämställa könen i familjelagstiftningen, stärka pappors rättigheter tills lagen inte gör skillnad på kön, och arbeta med ett jämställt bemötande från samhällets institutioner och privata aktörer som föräldrar kommer i kontakt med. Så länge samhällets syn på föräldrarskap är MAMMA + (ev manlig sidekick) så kommer inget i grunden förändras.

En intressant sidonotering är också att det pratas lite olika mycket om mammaskuld (cirka 1350 träffar på google) och pappaskuld (285 träffar på google). Det skiljer alltså en tiopotens. Hur det snackas säger en del om vad vi tänker och hur vår idévärld ser ut. Det är en bra bit kvar till riktig jämställdhet här i feminismens Saudiarabien.


Kommentarer
Postat av: Ann Beyer

Hej! Kul att du skriver om vår undersökning Vi Föräldrar-rapporten 2013. Vi skulle gärna vilja publicera ett citat från din blogg på vår insändarsida i Vi Föräldrar nr 1/2013. Går det bra? Mejla gärna mig.
MVH
Ann B

2012-11-26 @ 09:41:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0