Obama omvald

Det känns som att jag borde kommentera på det faktum att USA's befolkning beslutat att Obama är rätt person att leda nationen fyra år till. Jag är inte förvånad. Obama tycks vara en kompetent och intelligent ledare. Å andra sidan tror jag inte det hade spelat någon speciellt stor roll vem som blivit vald av de två kandidaterna. USA står inför tider där valfriheten i termer av vilken politik som går att föra inte är den största. Kongressen har en svår sammansättning och budgetsituationen är mycket allvarlig.

Det är lite komiskt att själva symbolen för den så kallat "fria världen", Amerikas Förenta stater i själva verket snart ägs av en kommunistisk diktatur, Kina. Det är något som kommer bli intressant hur man väljer att hantera när taken för maximala underskott närmar sig än en gång. Sannolikt höjer man taken igen, så då är frågan hur länge Kina tänker finansiera USA. I och med att kongressen ser ut som den gör så har Obama mycket litet eget handlingsutrymme när det gäller att få till stånd förändringar när det gäller den (mer eller mindre okontrollerat) växande statsskulden. Det är dock osäkert om Obama är intresserad av att lösa den frågan. Hans hjärtefrågor handlar ju om att öka det offentliga ansvarstagandet. De stora utgiftsposterna är å andra sidan knappast Obamas sociala reformer utan exempelvis nationens "lilla nätta" militär. Förr eller senare måste Amerika dock lösa frågan, men frågan är hur. Det ska bli spännande att se!

Det som är lite oroande tycker jag är Obamas bredvillighet att pytsa in skattepengar i företag som inte går bra. Runt 60 miljarder dollar rakt in i GM exempelvis. Sjuka bolag ska konkursa och inte räddas av staten, för då kommer sjukheten bara förvärras och leda till något ännu värre längre fram då man hindrar framväxten av nya och friska företag. Nu när ekonomin ser ut som den gör och Amerikas budgetsituation är minst sagt spännande är det extra oroande om landet leds av en person som tycker att det är ansvarsfull politik att gynna vissa företag lite godtyckligt när det är svåra tider för att på något sätt stimulera fram en "evig högkonjunktur" eller vad målet kan vara. Men Bruce Springsteen blev glad i alla fall, för nu kan han fortsätta skriva låtar om amerikanska bilar, eller vad han nu menade.

Men jag tror överlag att Obama var den bättre kandidaten. Mit Romney verkade inte riktigt med i matchen och verkade ha som vision att copy-pastea Obama till skamlöshetens gräns. Fast med en sämre miljöpolitik. Så det blev väl på det stora hela det minst dåliga utfallet. Hur mandatperioden verkligen blir återstår att se.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0