Folkomröstning om trängselskatten

GP har som den oberoende, objektiva och granskande tidningen den är ägnat sig åt ett ensidigt ta parti mot trängselskatten. De har kört flera halvtaskiga populistiska drev och har dessutom samlat in över 40 000 namnunderskrifter för en folkomrösntning om saken. Varför ägna sig åt journalism när man kan springa sponsorernas ärenden? "Fri media" när den är som bäst. Eller ja, GP är ju inte statligt ägd "fri" i och för sig.

Det finns dock några små detaljer som gör att frågan blir mycket problematisk att ta upp till folkomröstning. 

  • Skatten är statlig och inte kommunal. Ens om politikerna vill lyssna på folkomröstningen så har inte Göteborgs kommun någon formell makt eller inflytande över saken.
  • Trängselskatten är en delkomponent i ett större sammanhang, det västsvenska paketet. Det går inte att isolera frågan om trängselskatt, utan måste hanteras som den del av en helhet som det är. Om en viktig åtgärd försvinner måste hela paketet omarbetas. Det blir alltså inte trivialt att ta en folkomröstning eftersom folkomrösningen i så fall blir om hela paketet ställt mot ett alternativ som inte finns alternativt total skrotning. Vi vet vad Ja till trängselskatt betyder, men de andra alternativen finns inte.
  • Västsvenska paketet genomförs redan så omarbetning eller skrotning är ej möjlig, ej heller att sabotera finansieringen. Miljarderna har börjat rulla. Det är för sent för ändringar.
  • Västsvenska paketet är en överenskommelse mellan flera parter: stat, region och Göteborg. Det går inte att dra sig ur ett så här långt gånget samarbete och plötsligt dra in finansiering man lovat de andra parterna i paketet.

Jag tror inte att det blir någon folkomröstning av dessa skäl. För 5-10 år sedan hade det kanske gått, men nu är processen för långt gången. Västsvenska paketet har passerat "point of no return". Det har tagit decennier att förhandla fram och är därför naturligtvis en kompromiss, men det är en kompromiss med brett politiskt stöd. Det är helt enkelt inte seriöst att begära en folkomröstning när ett projekt som projekterats i flera decennier och som varit ute på remissrundor och utställningar i omgångar slutligen sjösatts och är halvvägs in i utförandefasen. Västlänken och västsvenska paketet är ingen överraskning eller nyhet. Varför fanns kritiken inte under projekteringen? Kanske har GP ägnat sig åt att piska upp opinion för att försöka sänka projektet när motorvägarna är byggda? Det hade ju sponsorerna gillat...


Kommentarer
Postat av: Gbgcyklaren

Du menar inte GT - Göteborgs-Tidningen?
GP har väl haft någorlunda nyanserade artiklar om trängselskatten. GP:s trafikreporter Ulf Nyström skrev nyligen skatten och folkomröstning:
https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1608318-sa-avgors-folkomrostningen
(Artikeln fick mothugg i Vägvalets blogg.)

2013-04-29 @ 11:45:09
URL: http://www.gbgcyklaren.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0