Dagens uppvaknande: Barn i Sverige lider inte av svält

Barnfattigdomen är kraftigt överdriven, vilket enkelt gick att konstatera för ganska exakt ett år sedan när feta rubriker om barnfattigdom gick på löpet i alla tidningar med anseende. Politiska bloggsfären hängde på, alla skulle förklara och ge sin version. Nu är det nya feta rubriker om barnfattigdomen, men den här gången om att den egentligen inte riktigt finns, att den är överdriven. Och genast ska alla tidningar med anseende och många politiska bloggare springa åt andra hållet, upplysta av den nya Sanningen. Vad som står på DN är viktigare att förhålla sig till än vad som stämmer. Det är en märklig bransch det här.

NEWSFLASH: Barn i Sverige lider inte av svält och sover inte heller på gatan. Det är en tid som är förbi. Nu finns sociala trygghetssystem som säkerställer att alla har tak över huvudet och mat på bordet. 

I Sverige har de flesta fått mer pengar i plånboken. Få om ens några har fått det sämre ställt trots världsekonomiska kriser som kullkastat hela nationer. Ja, visst finns det människor som inte har råd med dubbla fastigheter, årliga jordenrunt-trippar med flyg, nya märkeskläder varje vecka och mer tekniska prylar än man hinner lära sig. Men det är ingen katastrof, man kan leva ett gott liv ändå.

Hur som helst visar det sig att våra trygghetssystem fungerar som de är. Det finns ingen anledning att panikjustera eller ens politiskt "lösa" "barnfattigdomen". Eftersom den i stort sett inte finns.

SvD, SVT


Kommentarer
Postat av: Mats O.

Eller som författaren Susanna Alakoski (fd pressekreterare Vänsterpartiet) sa i TV, om mamma mår lite dåligt så har hon rätt att köpa ett paket cigaretter om dagen. Den som tycker att den rökande mamman skulle dra in på ciggen och istället lägga pengarna på barnen är en moraliserande person enligt Alakoski.
nuff said !

2013-01-19 @ 10:41:40
Postat av: Erik Sandblom

Jag tror inte man blir lycklig av att ha de senaste prylarna. Man kan tvärtom bli olycklig av att fastna i hamsterhjulet.

När man pratar om relativ fattigdom så betraktar man den fattigaste tredjedelen av befolkningen som ett problem. Det synsättet kan vara ett problem i sig, om det skapar ett tryck att följa normen.

Svar: Jag delar helt din uppfattning. Föräldrar som har gott om pengar har sällan gott om tid, utan pressar vansinniga arbetsveckor. Rollen som föräldrar begränsas till två veckor på Thailand per år. Barnen får ju mycket prylar, men... Jag tror barn behöver uppmärksamhet, kärlek, tid och engagemang snarare än prylar. Tänk om man kunde prata om exempelvis hur mycket lycka vi upplever och låta det vara skalan för fattigdom/rikedom. Det hade känts mer relevant.
Johannes Westlund

2013-01-25 @ 00:27:27
URL: http://eriksrailnews.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0