Stadsvandring med YIMBY runt Campus Näckrosen

Med anledning av att Akademiska hus har uttryckt intresse för att förtäta sitt campus Näckrosen vid Näckrosdammen i Göteborg alldeles ovanför Korsvägen har det blivit riklig debatt och diskussion både i GP och på YIMBY's facebookgrupp och hemsida. Alltså tog sig YIMBY ut på stadsvandring, och blev glatt överraskade av det fina vädret. De senaste stadsvandringarna har annars genomförts i ösregn. Så soligt och klart var helt klart välkommet. 

Själv har jag faktiskt bidragit till debatten genom att rita en början till ett förslag för hur man skulle kunna förtäta området. Så som jag ser det är det viktigt att staden är en aktiv part i planeringen av en förtätning i detta mycket centrala och strategiska läge. Det går inte att som man annars brukar ge exploatören carte blanche bara det går att trycka genom PBL. Jag skrev också en hel krönika där jag utvecklar mina tankar närmre.

Men så var det alltså stadsvandring, och stadsvandringar är alltid lika trevligt. När man går där slås man av massor tankar och idéer. Vissa diskuterar man, andra låter man växa och mogna inom sig. Det här blir inte en rapport så mycket som det blir en samling tankar som fått växa nu i några dagar.

Jag väljer att inleda med den här bilden för att jag tycker den ger ett väldigt bra anslag till vad det här handlar om. Ringen symboliserar evigheten och i den ser vi en mamma och en dotter. Den här platsen ska vara en fungerande plats både idag och imorgon, och den ska ha kvalitet som ska kunna upplevas när dottern blivit mamma och står med sin dotter på samma plats. Men lika viktigt är det att det finns utrymme för den lilla flickan i bilden att som kvinna bo här i närheten med sin familj så att hon har möjlighet att använda den här fantastiska parken tillsammans med sina barn. Och här har vi utmaningen fångad i en enkel symbol med ringen som omger en mamma med sin dotter.

Det som då är lite slående är hur mycket utrymme det egentligen finns om man vill, utan att man går in i parken. Nu pratar jag om parkeringsplatser, slybevuxna ickeplatser och slänten mot Korsvägen. Inte Renströmsparken, den ska vi absolut inte röra. Men till exempel här skulle man väl ändå kunna bygga på några våningar med bostäder?

En annan plats som känns någorlunda okontroversiell är den på bilden nedan. Slänten där. Och till och med cykelparkeringen. Ska tydligen vara Göteborgs "vackraste". Den är tyvärr helt ofunktionell eftersom man inte kan låsa fast cykeln och väderskydd saknas dessutom. Riv skiten och bygg en fungerande cykelparkering någon annanstans. Istället kan det få bli en entré till en byggnad i slänten.

En sista grej som känns lite kul att ta upp är en lite oväntad feature som Gothia Towers bidrar med till Korsvägens slänt. Solnedgång fast från öster rakt på Spanska Trappan i slänten. En helt fantastisk effekt som gör platsen både spännande och otroligt charmig. Detta måste gå att ta vara på samtidigt som man gör en kraftig exploatering av området och tillför bostäder, kontorslokaler och lokaler för campuset.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0