Att cykla och handla

Jag vill bara dela med mig av en tänkvärd bloggpost om det här med att veckohandla på cykel. Det är en bloggare på Sydsvenskan som skriver, Marcus Ljungqvist. Igenkänningsfaktorn är hög denna gång. Han tar upp både positivt och negativt. Om hur ångesten inför veckohandlingen reducerades till lätt motvilja, men också om hur det fungerar med tillgänglighet för cyklister på vanliga ICA MAXI. Lite hur man nästan får känslan av att man inkräktar istället för att välkomnas.

Jag ska inte dra några stora växlar på det idag. Det är en bra och träffande berättelse från verkligheten om hur det faktiskt fungerar, och det finns utmärkta uppslag till vad man kan arbeta vidare med. Detta är något jag verkligen vill tipsa butiksägare om, då cyklister spenderar mer per kvadratmeter. Det är ju inte så konstigt. Cyklister har mer pengar att röra sig med eftersom 30kr inte går åt till att bara transportera sig till och från butiken. Det har iakttagits i en mängd olika situationer att cyklister tycks vara bra för handeln. Den genomsnittlige cykelturisten spenderar exempelvis typ 30% mer än andra turister. Det blir mindre pengar till oljestater och en global bilindustri och mer pengar till den lokala handeln. Det är så det funkar. Cyklister lägger inte ut så stora summor på själva transporterandet och kan därför handla för desto mer!

http://www.ecoprofile.se/thread-2572-Cykling-ger-styrka-at-lokala-ekonomin.html

Jag vill faktiskt kort nämna att det faktiskt är en mycket positiv effekt att den lokala ekonomin stärks. Handel handlar om långt mer än räntor, löner och kapital. Det handlar ytterst om förtroende. Och förtroende byggs enklast i det lokala genom att prata med människor. Om den lokala ekonomin är stark och robust kan den stå emot de tvära kasten i den globala ekonomin som orsakas av Wall Street och finanshajjar. En sådan ekonomi måste byggas på förtroende och inte på luftslott av marknadsföringskampanjer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0