Frihandeln som kom av sig

Under valrörelsen för EU-valet gick vissa högerpartier starkt ut med hur viktiga frihandelsavtal är. Särskilt moderaterna gjorde slogan av det. Inget att säga mot det. Frihandel är jättebra. Jag säger som Christian Engström, tidigare EU-parlamentariker för Piratpartiet, att om jag fick bestämma skulle vi ta bort alla tullar och importkvoter igår. Det är ekonomiskt vansinne och dessutom i fallet med tredje världen djupt omoraliskt. Just att utveckla fördelarna med frihandel är i sig egentligen en egen bloggpost, men sammanfattningsvis är det bra för ekonomin, jobben, samhället, världsfreden och en massa andra saker. Att ta steg mot ökad frihandel är inte bara viktigt och bra, jag ser det som fullkomligt nödvändigt.

Det borde därför vara det bästa som hänt sedan hjulets uppfinnande att förhandlingar uppges pågå mellan EU och USA om just frihandel. Ett avtal håller på att tas fram, på sedvanligt byråkratiskt sätt namngivet till en kryptisk förkortning: TTIP. Jag borde hoppa upp och ner av förtjusning vid varje positiv referens till detta viktiga arbete. Men det gör jag tyvärr inte. För TTIP har ett enda litet fundamentalt problem. Oavsett vad som sägs av politiker i media så handlar nämligen inte avtalet alls om frihandel.

Vad är då frihandel? På Wikipedia finns en definition som är lika god som någon annan:

"Frihandel är handel som inte regleras av tullar, importkvoter eller andra asymmetriska handelspolitiska åtgärder."

Enligt Engström, som suttit i EU-parlamentete under delar av förhandlingen, är dock varken tullar eller importkvoter föremål för TTIP. Han skriver på sin blogg:

"De är inte några handelsavtal som reglerar tullar eller kvoter. Både TTIP och CETA är avtal där de undertecknande länderna förbinder sig att införa vissa lagar. Eftersom internationella avtal anses stå över nationella lagar, blir det här ett sätt att runda de folkvalda lagstiftarna (riksdag och parlament), och i praktiken låta särintressen diktera lagstiftningen efter överenskommelser i slutna rum."

Yes, jag missade kanske att skriva det. TTIP förhandlas fram i slutna rum över huvudet på både medborgare och vanliga EU-parlamentariker. Enbart ett fåtal vet hur turerna går. Detta avtal är dock så viktigt och har så stor inverkan på svenska medborgare att till exempel moderaterna gjorde det till en valfråga i sin valrörelse. De tyckte att man skulle säga ja till ett avtal som man inte ens fått läsa. Demokrati i sin finaste form (obs ironi). Viss information har dock läckt ut. Exempel på lagar som USA trycker på hårt för att försöka få igenom över huvudet på Europas medborgare är:

  • Rätten för företag att stämma stater om de på demokratisk väg inför lagar som företagen inte gillar
  • Striktare patent- och upphovsrätt, vilket bland annat innebär mer häxjakt på fildelare
  • Försämrat persondataskydd för medborgare

De där stora och viktiga frihandelsfrågorna, alltså... (obs ironi)

Sammanfattat är det grundläggande problemet med TTIP att en gris är en gris, och att den fortsätter vara en gris även om man sminkar den, stoppar ner den i en säck som inte vanliga medborgare har insyn i och kallar den för någonting annat. TTIP är inte ett frihandelsavtal utan ett direkt angrepp på demokrati och medborgares integritet och frihet. Det har ingen plats i ett västerländskt demokratiskt samhälle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0