Sverige har världsklassig forskning - men drar inte nytta av det...
Hur ofta har vi inte fått höra att Sverige har forskning i världsklass? Att våra svenska universitet är bland de absolut främsta i världen? Åtminstone får jag som universitetsstuderande höra det hela tiden. Att jag går på Chalmers gör inte saken bättre. Chalmers ska alltid vara snäppet värre. Chalmers ÄR medlem i en grupp där de absolut främsta universiteten inom miljöteknik är med. Chalmers jobbar tätt med näringslivet och har utvecklat flera idag använda teknologier tillsammans med exempelvis Volvo. Chalmers initierade kunskapsklustret omkring hållbar utveckling i Göteborg som idag samlar näringsliv, studenter och forskare. Chalmers sopade banan och fick mer i anslag på grund av Sveriges absolut bästa organisation. Vi fick mer än GU, mer än KTH, lika mycket som Lunds universitet och Lunds tekniska högskola tillsammans vid ett tillfälle enbart på grund av vår organisation. Till saken hör att Chalmers har 10 000 studenter ungefär. GU cirka 40 000.
Nog med reklam för Chalmers. Hela Sveriges forskning går väldigt bra och har fått goda betyg av oberoende analyser och undersökningar. Svenskt näringsliv presenterar på sin site, http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/svensk-innovationspolitik-har-slagsida_73725.html, en tankesmedjas ranking av olika länders konkurenskraft. Sverige hamnar på andra plats. Men det finns ett stort MEN...
Vi är nästan sämst i världen på att göra företag av framgångarna. Vi har absolut bäst forskning, men klarar inte av att göra produkter och export av den. Detta beror till stor del på att det som brukar benämnas som "Svensk Innovationspolitik" egentligen inte existerar. Svenskt näringsliv och fackförbundet Sveriges Ingenjörer har vid upprepade tillfällen påpekat att detta är en enormt stor brist i svensk politik som hämmar utvecklingen något enormt.
Men vad händer?
Trots att vi har en borgerlig, så kallad företagsvänlig, regering har ingenting egentligen hänt. Man har istället prioriterat skattesänkningar för medelinkomsttagare och en löjlig satsning på hushållsnära tjänster. Man tycker det är viktigare att skapa städjobb än högteknologiska jobb, trots att det snarare är det senare Sverige behöver, då vi har en av världens mest utbildade befolkning. Personligen tror jag att innovationspolitiken är en av nycklarna för att öka Sveriges konkurrenskraft på världsmarknaden och för att utveckla svensk ekonomi. Min vision för Sverige är att det ska vara på oss man sneglar när man vill titta på smarta lösningar innom en rad styrkeområden (bland annat miljöteknologi) och framgångsrik ekonomi. Därför tror jag att innovationspolitiken är den enskilt viktigaste nyckeln. För det är den som kommer lösa den ekonomiska tillväxten och därmed alltså jobben.