Viktiga inslag i en innovationspolitik

Innovation här representerad av glödlampans motsvarighet idag. En lågenergilampa!

Jag har tillbringat en hel massa timmar med att försöka få grepp om vad som är effektiva åtgärder för att främja innovation. Alltifrån luddiga "bättre sammarbete" och "bättre kontakt mellan företag och forskning" till alltför tydliga högervridna förslag om avskaffande av diverse skatter och regler. Det är verkligen inte lätt att hitta en linje i det här. De flesta (utom politiker och regering) är överens om att det behövs en kraftfull innovationspolitik, men vad det begreppet betyder mer exakt är oklart. Jag i alla fall försökt hitta några åtgärder jag tror kan främja innovation i Sverige:

Styrkeområden - kunskapskluster
En av de viktigaste punkterna i en innovationspolitik bör vara att se till att den enorma kunskap och forskning blir tillgänglig för företagen. Detta kan man uppnå genom att bilda kunskapskluster. Sådana finns redan. Exempelvis bildade Chalmers ett kunskapskluster inom miljö och hållbar utveckling i Göteborg. Idag är näringsliv, såväl som både Chalmers och Göteborgs universitets forskare och studenter delaktiga i klustret. I ett kunskapskluster spelar universitetet en enormt viktig roll. Det är universitetet som kan leverera kunskap och forskning, medan företagen är de som kan lansera nya produkter. Klustret kan också tjäna som plattform för företag att få kontakt med andra för samarbete och kanske rent av sammanslagning. Ett stort problem Sverige har är att vi har många små företag som tillverkar en liten del av en helhetslösning medan marknaden efterfrågar helhetslösningen. Klustret kan rätta till detta genom att företag med olika delar av lösningen kan mötas.

Forskningsbidrag till tillämpad teknik
Att ha en världsledande forskning låter superbra. När man sedan inser att en stor del av forskningen och en stor del av anslagen inte går till forskning som på något sätt blir innovationer som kan exporteras börjar åtminstone jag undra varför vi plöjer ner så mycket pengar i forskning. Visst har förutsättningslös kunskapsforskning sin plats, men vi måste också skapa tillämpningar och göra pengar på att vara världsledande. Annars sviker vi hela svenska folket genom att investera skattemiljarder slösaktigt och inkompetent. Minst 25% av forskningsanslagen bör riktas till tillämpade tekniker som utvecklas med avsikten att skapa nya produkter för export.

Fokus på små och medelstora företag
Mindre företag behöver mest hjälp för att hävda sig på den globala marknaden. Volvo och liknande jättar har redan kapital och kontakter över hela världen. För dem är det inte speciellt svårt att hävda sig på den globala marknaden. Däremot mindre företag har inte det och behöver mera hjälp, bland annat med att utvidga sin försäljning till den globala marknaden. Dessutom är det ofta mindre företag som skapar mest nytänkande innovationer.

En innovationsminister
Alla statliga satsningar, stöd och projekt bör samordnas av en minister med särskilt ansvar för de innovationspolitiska frågorna. Denne bör dessutom aktivt arbeta för att fortlöpande utveckla innovationspolitiken och komma med förslag omkring hur man kan gynna innovation (alltifrån skattelättnader till riktade bidrag till förmåneliga lån till vad annat det kan vara).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0