Kvinnor utnyttjar mäns arbetsinsatser utan att betala!

Jag har haft riktigt ont om tid till att blogga på sistone. Istället har jag varit djupt engagerad i ett studentföretag på Chalmers som heter Chalmers Teknologkonsulter, CTK. Det har varit kurs i helgen exempelvis. Mycket lärorikt, men självklart har det tagit tid från min bloggning. Jag ber om ursäkt för den låga uppdateringsfrekvensen.

Rubriken ovan är lite tillspetsad, men det finns en sanning bakom. Det förhåller sig nämligen så att vissa genusbloggare, bland annat Pär Ström på Genusnytt, har uppmärksammat ett anläggande av det så intressanta "genusperspektivet" inom utvecklingen av det som kallas "öppen källkod". Jag har under ovan nämnda kurs kommit till insikt i att inte alla delar den terminologi som jag tar för given. Så för de som inte vet vad "öppen källkod" är så tänkte jag dra en kort förklaring också.

"Öppen källkod" är mjukvara som vem som helst kan ladda ner och själv använda sig av eller modifiera. Den utvecklas oftast på ideell basis, även om vissa företag numera har avlönade utvecklare som utvecklar "öppen källkod". En vanlig modell är att vem som helst i icke-komersiellt syfte får använda och modifiera koden, men att komersiella aktörer ska betala. Men det finns också en hel del som släpps utan begränsningar om vem som får använda den. Själva fundamentet till "öppen källkod" fungerar så. Det finns många exempel på programvaror som är kända och som utvecklas på ideell basis som "öppen källkod". Mozilla Firefox och Operativsystemet Linux är bara två exempel bland många. Nästan alla mjukvaruprojekt bygger till stor del på "öppen källkod". Det är bland annat av det skälet som mjukvara för programmering är tiopotenser bättre än mjukvara för hårdvaruutveckling, därför att det finns en tiopotenser större mängd "öppen källkod" att bygga på. Ett viktigt exempel på "öppen källkod" in action är Internet, vars existens hade varit omöjlig utan "öppen källkod".

Anläggandet av genusperspektivet handlar ju om att räkna könsorgan på vilka som gör något. Vilka tror du bidrar mest till utvecklingen av öppen källkod? Gissade du att det är män som bidrar mest så gissade du rätt. Faktum är att de siffror som finns visar att över 95% av bidragande personer är män. Samtliga är på något sätt per definition också programmerare eftersom man för att utveckla kod i någon form programmerar. Hur tänker du dig en programmerare? Introvert, socialt inkompetent, nörd... Vilka fler begrepp kan du tänka på? Är inte standardbilden av programmerare tonårspojkar med diagnos som sitter i källare och ägnar sig åt helt obegripliga saker som inte tillför samhället ett dyft? Det är dags att tänka om på den punkten i så fall.

En annan intressant aspekt att ta upp är ju hur ofta media tar upp att män bidrar mycket till detta med öppen källkod. Jag har då inte sett en enda artikel. Ett stort osynliggörande! Det närmsta jag kan komma är att det skrivits om Wikipedia att det är ett "nedgubbat" och "mansdominerat" ställe med 87% artiklar författade av män. Som kompensation ska ju nu databaser med material som bara kvinnor författar (män tillåts inte ens vara med och bidra) skapas, och om jag inte minns fel också med staten som finansiär. Trots det har flera vetenskapliga artiklar visat på att Wikipedia i stort sett är minst lika korrekt som vilken encyklopedi som helst och betydligt mera omfattande. Genom bidraget från miljontals användare, varav flest män, har kunskapen i världen samlats och tillgängliggjorts. Det är idag en enormt viktig resurs. Till och med forskare och vetenskapsmän har jag hört referera till Wikipedia som resurs för sina studenter i olika kurser. Detta har gjorts av denna överväldigande majoritet män helt gratis. Detta enorma arbete har dock helt osynliggjorts, nära på faktiskt till och med smutskastats!

Sen kan man fundera på hur användandet av Wikipedia och Internet exempelvis ser ut. Jag känner nog ingen som inte har varit inne på Wikipedia. Både kvinnor och män använder både Internet och Wikipedia, två saker som män helt gratis har byggt i stort sett hela fundamentet för. Vi brukar ju få höra om hur män glider på räkmacka medan frun sköter hemmet. Hur är det med exempelvis Kissie? Glider inte hon rätt mycket räkmacka på alla miljarder rader gratis kod som krävs för att hon ska kunna skriva in saker i sin blogg? Hon och många andra utnyttjar hänsynslöst miljoner mäns ideella arbete, och profiterar dessutom på det! Alla feministiska skribenter formligen spyr ut galla över män genom att använda programvara som i stort sett bygger på gratis kod skriven av män.

Nu spetsar jag såklart till det hela. Jag tycker det är bra att många män tycker öppen källkod är en bra grej och vill utvekla den gratis. Jag ser absolut inget fel med att Kissie eller någon annan använder detta gratisbidrag för att göra sina grejer, till och med profitera på det. Det enda som är fel är att samhället helt bortser från vilken enorm resurs det är, vilket enormt bidrag många män hjälpts åt att skapa för samhället. Alla dessa män, och självklart även de kvinnor, som varit med och bidragit förtjänar ett stort tack, och deras namn borde för evigt ristas in någonstans i ett stort monument över fenomenet öppen källkod! Men som alltid när det är män som bidrar så beror det enligt genuskyrkans samhällsanalys på att kvinnor hindras från att vara med. Det är ett problem, all denna öppen källkod i verkligheten. Den gubbar ner och trycker undan kvinnor som behöver lyftas fram och ges plats. Därför behövs jämställda projekt som lyfter fram kvinnor och hindrar män att vara med. Då blir det jämställt. Att Wikipedia erbjuder vem som helst oavsett kön att bidra är ju höjden av kvinnodiskriminering! Att vem som helst får bidra till öppen källkod är ju på samma sätt också könsrasistisk kvinnodiskriminering, nästan kvinnohat! Det jämställda är ju att ge kvinnor egen gräddfil. Det vet ju alla, och det finns hela bibliotek med forskning som bevisar detta!

Igen en tillspetsning, men det är faktiskt så det funkar på många områden som skärskådas. När män bidrar är det ett problem, man trycker undan kvinnor. När kvinnor bidrar är det också ett problem, för då glassar ju männen runt på kvinnornas bekostnad. Hur man än gör blir det fel som man. Dubbelbestraffning kallas det med ett annat ord. Nu har inte öppen källkod hunnit genusanalyseras av auktoriserade och vigda genuspräster (förlåt, "forskare" menar jag), men jag är helt övertygad om att slutsatsen skulle bli exakt den jag skrev ovan. Den blir alltid det av något skäl helt oberoende indata. Frågan är bara vad frågan kommer att vara...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0