Genusdebatten åter Strömlös

Pär Ström lämnar genusdebatten, för gott enligt honom själv. Han anser det helt omöjligt att föra en debatt. Han menar på att det inte ens existerar en debatt, för i en debatt måste minst två åsikter få finnnas. Han är av åsikten att det bara finns en åsikt som är accepterad att företräda.

I samma veva lämnar också Pelle Billing genusdebatten. Billing lämnar utan stora sortier i media och ger ingen förklaring på sin blogg. Men man kan väl gissa att det handlar om tid, prioriteringar och kanske resignation inför genusväldet. Jag vet inte.

Vad det här praktiskt betyder är att två viktiga och tunga debattörer lämnar arenan. Jag betecknar det som ett deomkratiskt problem att till och med de uppmärsammade och hyfsat väletablerade debattörerna lämnar debatten på grund av den uppoffring som krävs för att vara verksam som företrädare för "fel" åsikt. I det här fallet att könen ska ha lika rättigheter och skyldigheter, jämställdhet. Kontroversiella åsikter anno 2012 i feminismens Saudiarabien.

Diskussionen om hur man ska fortsätta nu när Ström och Billing är väck är ofrånkomlig och den förs i olika grupper runt om på nätet. Det finns planer på forum och webbaserade diskussionsplattformar. Vissa vill söka samarbete med feminismen, någon slags samförståndslösning, medan andra menar att det inte är en framkomlig väg. Ström och Billing har på många sätt personifierat två olika riktningar. Ström har alltid varit mer på barrikaderna och kompromisslöst hårdnackat krävt lika rättigheter och skyldigheter. Billing har försökt medling och samförstånd. Dessa två riktningar finns även representerade inom jämställdismen, och det kryper fram nu.

Personligen anser jag att det skulle vara ett misstag att medla med feminismen. Min åsikt är att jämställdismen inte har utrymme att kompromissa och kohandla på. Och feminismen finns helt enkelt inte representerad på den yta som jämställdismen kan röra sig på. Det funkar inte att jämka ihop något när grundvalarna är så olika. Lika lite som det hade fungerat att söka arbeta med jämlikhetsfrågor tillsammans med nazister. Tänk er diskusisonen: "okej, vi nöjer oss med att ni låter bli att gasa ihjäl judar, mot att ni får behandla dem som andra klassens medborgare". Vad blir motsvarigheten i vårt fall? "Okej, vi struntar i att ta hand om män som blir slagna av kvinnor, om vi kan ha en jämställd låglönepott istället för en kvinnopott"?

Nej. Jag tror på att hårdnackat hävda att lagen ska vara könsblind, att man ska ha samma rättigheter och skyldighet oavsett grej mellan benen och att ömsesidig respekt ska råda. Om någon inte ställer upp på det är det deras problem, inte jämställdismens. Och jämställdismen ska inte genom kohandel och kompromissa någon annan alternativ syn på hur könen ska behandlas. 

Att Ström och BIlling lämnar debatten kanske inte heller är helt genomtragiskt. Nu skapas utrymme för ett mer grundläggande arbete med folkrörelsen. Gemensam ideologisk plattform och en massa annat osexigt som media inte kommer slänga upp förstasidor om, men som är livsviktigt för rörelsen. Så jag är försiktigt optimistisk till fortsatta utvecklingen. Det blir bara en ny fas och mognad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0