Småföretag viktiga

En myt som ständigt tycks dyka upp när man ska diskutera sveriges näringsliv, arbetsmarknad och relaterade frågor är myten att storföretagen är de aktörer som bidrar mest till sysselsättning och innovation. Det är alltså i själva verket inte sant. Istället är det omvänt, Småföretagen Äger. En intressant hyfsat färsk avhandling visar att även om man korrigerar för att småföretag generellt sett har sämre överlevnadsgrad så är nettoeffekten ändå bättre än vad stora företag presterar.

Det här betyder att det är med småföretag som man bör arbeta om det är fler jobb och ett innovativt näringsliv man är ute efter. Det finns mycket konkret man kan göra utan att tillgripa rena subventioner. Exempelvis minska den administrativa bördan, minska företagets ansvar vid anställdas sjukfrånvaro och anpassa trygghetssystemet för göra anställning och driva eget mera likvärdigt. Det finns naturligtvis mer man kan göra och konkreta idéer för att stärka småföretagandet. Företagarförbundet har till exempel ett mer mångordigt och initierat förslag man kan läsa.

De har också en uttalad vision som jag tycker är trevlig. De vill göra det "Mer attraktivt att starta företag""Mer lönsamt att äga företag" och "Enklare att driva och utveckla företag". Det låter i mina öron som ungefär rätt riktning om man vill öka småföretagandet. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0