Cykelstölder, igen

Detta med cykelstölder är ju ett otroligt oskick som pågår. Det är det vanligaste egendomsbrottet enligt BRÅ. Det är också ett av de lägst prioriterade brotten, endast 1 procent av brotten klaras upp. Detta är också skälet till att cykelstölder är mycket vanliga. Eftersom polisen inte har resurser till eller struntar i att hantera brottet blir riskerna involverade extremt små även om vinsten är begränsad. Cykelstöld erbjuder en riskfri inkomst för den som inte har några moraliska problem med det. Exakt hur det hänger ihop förklaras i en intressant artikel.

Idag fick jag reda på att min bror blivit bestulen på sin nyköpta cykel. Därför lyfter jag frågan än en gång. Han visar om inte annat på att problemet finns i hela landet. Han bor i Norrland. Rapporten av läget där var nedslående. Det fanns mycket få cykelparkeringar som utformats med stöldsäkerhet i åtanke. Det fanns få platser att låsa fast cykeln på. 

Det mest tragiska med cykelstölder är att de hämmar cyklandet. Vem vågar köpa en "bra" lite dyrare cykel, när risken är så stor att bli av med den? Istället blir det en billig standardcykel från biltema som inte alls är särskilt effektiv som transportmedel och som inte alls är särskilt kul att cykla på. Cykeln blir då ståendes och istället tar man bilen. 

Det näst mest tragiska är att cykelstölder går att förebygga. Det handlar inte bara om slarviga cykelägare som inte låser sina cyklar. Det största problemet är snarare tillgång på adekvata och stöldsäkra parkeringsplatser. Minimikravet för att en parkeringsplats ska vara stöldsäker för cykel är att man kan låsa fast cykeln i något välförankrat och robust. I storstäderna tror jag detta är ett mindre problem än i de mindre orterna. Här i Göteborg är det standard att cykelparkeringar erbjuder möjlighet att låsa fast cykeln. I större städer kan man också motivera cykelgarage med videoövervakning. På de mindre orterna finns inte alls samma säkerhetstänk. Allt som oftast är cykelställen av den gamla usla typen som mer syftar till att hålla cykeln i upprätt position än att erbjuda en säker parkeringsplats. Varför det skulle behövas när det finns stöd på cyklarna är dock en gåta...

Självklart är också polisens intresse eller ointresse en viktig komponent. Om polisen fortsätter ha linjen att cykelstölder är lite skitsamma så är det fritt fram för tjuvar och banditer. Gör man ingenting åt den usla uppklarningsprocenten så kommer situationen för cykeltjuvar fortsatt att vara gynnsam. Det är ingen raketforskning det är frågan om. 

Det är viktigt att komma tillrätta med cykelstölderna, därför att de står ivägen för världens mest hållbara transportmedel och i förlängningen omställningen till ett hållbart samhälle. Hade det bara varit egendom eller pengar som kom bort hade det "bara!" varit tragiskt, men av tidigare nämnda skäl är cykelstölder alltså i förlängningen mycket värre. Det måste få ett slut, människor ska inte behöva gå omkring och vara rädda för att bli av med sina cyklar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0