Jämställt att vika pengar för bara kvinnligt företagande?

På newsmill skriver en kvinna som heter Gunilla Barrskog om någon sån här fantastisk så kallad "jämställdhetssatsning". Hon tituleras som "organisationskonsult samt ambassadör för kvinnors företagande", smaka på den! Den här satsningen går uppenbarligen ut på att ge kvinnor som driver företag pengar för att de är kvinnor som driver företag. Detta ska då alltså samtidigt vara "modern kvinnokamp" och ha "jämställdhetsperspektiv". Lite som slavhandel med frihetsperspektiv kanske? Eller kolkraftverk med miljöcertifiering? Eller varför inte de mytomspunna "miljöbilarna"?

Kärnan i Barrskogs argumentation är att de företag som får de vanliga stöden i regel råkar drivas av män. Alltså måste mer stöd riktas specifikt till kvinnor. För kvinnor tycks inte vara så bra på att få del av bidragen när de kämpar på samma villkor som män. Alla vet ju att det finns så många otroligt "duktiga" kvinnor, som måste "lyftas fram" (Obs ironi). Alltså måste vi i jämställdhetens namn premiera kvinnor och diskriminera män tycker Barrskog. Lika villkor trodde jag annars var jämställdhet, men oj vad fel man kan ha!

Föga förvånande är artikeln inte möjlig att kommentera. Författaren kände väl på sig att hennes artikel inte riktigt klarar en kritisk granskning. Jag är också riktigt förvånad över att inte fler kvinnor säger ifrån. Barrskog, och en hel del andra antijämställdister, ägnar sig ju faktiskt åt att sprida misogyna uppfattningar om att kvinnor inte klarar av att tävla på samma villkor som män och därför måste "hjälpas fram". Jag är jämställdist, och jag tror kvinnor kan. Själva, helt på egen hand, utan att staten gör speciella könade kvinnosatsningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0