Framtidens förutsättningar för stadsbyggnad

Ett odiskutabelt faktum är att närhistoriens stadsbyggnad kännetecknats av utglesning och funktionsseparering. Det senaste seklet har städer över hela världen fullkomligt exploderat ut i ett näst intill ändlöst så kallat "sprawl". Den rent fysiska storleken på städerna har ökat dramatiskt, och det är inte bara till följd av att jordens befolkning blivit större. Själva tätheten har fallit dramatiskt. Men om man blickar in i framtiden så är det svårt att se den trenden fortsätta. 

För om närhistorien kännetecknades av överflöd på billig energi och överflöd av materiel så är framtidens främsta kännetecken brist på energi och materiel. Och det enda som håller den kraftigt utglesade staden samman är stor tillgång på just energi och materiel. Avstånden måste nämligen överbryggas på något sätt, och det sker med hjälp av burkar i stål som framdrivs genom att elda olja. Och i varje fall oljan är på upphällningen, medan inte ens biltillverkare själva tror på någon ersättning. I deras framtid är oljan fortfarande huvudkomponenten, även om det finns några fler alternativ på marginalen. Vilket innebär att större delen av staden kommer stå still den dagen det blir verklig brist på olja.

Detta faktum sätter upp helt nya förutsättningar för hur framtidens städer måste byggas. Det går inte längre att expandera ut över markområden allt längre bort. I vissa städer finns kanske centrala markområden som används suboptimalt och som kan bli nya stadsdelar (såsom Stockholms Bromma eller Göteborgs kombiterminal), men på det stora hela måste framtidens stadsbyggande få en helt ny riktning, nämligen förtätning. Och inte vilken förtätning som helst heller. Eftersom det inte går att sprida ut staden måste varje kvadratmeter mark användas optimalt. Detta kräver mer än bara förtätning. Det kräver smart förtätning.

Vad skiljer då *vanlig* förtätning från smart förtätning? Egentligen är det inte svårare än att den senare varianten av förtätning genomförs genomtänkt och därmed utnyttjar marken effektivare. Smart förtätning handlar om att integrera i det befintliga, skapa så mycket positiva externa effekter som möjligt och dessutom använda marken riktigt effektivt. Det som skiljer smart förtätning från annan förtätning är helt enkelt hur klokt man förtätat.

Idag står vi med hektar efter hektar med gles förort, det är arvet från den funktionalistiska eran. Framtidens utmaning är att använda detta för att skapa sammanhållen tät och urban stad. Som av en händelse har Arkitektur/Analys-firman Inobi utgått från just detta scenario och tagit fram en konkret plan för smart förtätning runt Guldhedsgatan i Göteborg. Det är en väg som förbinder flera stora kunskapsaktörer. Längs vägen finns Chalmers, Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Sjukhuset och minst en företagsinkubator med koppling till forskningen. Här vill man lyfta vägen från att bli en tråkig transportsträcka till ett urbant och sammanhängande kunskapsstråk. 
Läs förslaget i sin helhet

Jag är övertygad om att detta är en smak på vad framtiden har att bjuda på när det gäller stadsplanering. Vi har redan marken innanför stadens gränser. Utmaningen är att använda den effektivare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0