Cykel är frihet, för alla

"The steel horse fills a gap in modern life, it is an answer not only to its needs, but also to its aspirations. It's quite certainly here to stay."

Ovanstående citat hade kunnat sägas för första gången igår av till exempel Michael Colville-Andersen, en av värdens främsta cykelambassadörer och mannen bakom "bicycle chic"-fenomenet. Det kunde sagts av Michael Bloomberg som leder NYC in i en cykelvänlig epok. Men citatet ovan är inte 2010-tal. Det är inte ens 2000-tal. Det daterar till 1869, men är lika sant idag som det var då.

När cykeln kom på 1860-talet innebar detta en revolution på många olika sätt. Elin Grelsson Almestad beskriver cykelns frigörande kraft, då som nu. Sedan dess tillkomst har den varit en frihetssymbol. Den gav en helt ny rörelsefrihet och det självbestämmandet som därmed följer, inte minst till kvinnor. En amerikansk feminist påpekar 1896 i en intervju att cykeln gjort mer för att frigöra kvinnan än något annat i världen. Cykeln drev till och med normbrytande då klänningar och kjolar inte var praktiskt att cykla med. Istället började kvinnor använda det praktiska plagget byxor. 

Även idag, över 100 år senare, fortsätter cykeln att frigöra världen över. Cykeln erbjuder samma fria mobilitet som bilen, men till en bråkdel av kostnaden. Man kan åka vart man vill när man vill, oavsett om man är kapitalstark eller kapitalsvag. Man kan använda cykel oavsett om man är barn eller vuxen.

Cykeln är en frihet som sträcker sig över åldersindelningar, ekonomiska klyftor och könsuppdelningar. I Saudiarabien produceras 2012 landets första film inspelad och regisserad av en kvinna. Den heter "Den gröna cykeln" och handlar om en tioårig tjej som vill cykla i ett patriarkalt samhälle där kvinnor förbjuds att göra det. Samtidigt i Sverige bedrivs cykelkurser för framför allt kvinnor från andra kulturer som aldrig fått lära sig cykla. Fortfarande idag ger cykeln frihet till marginaliserade grupper, den frigör och befriar. 

Cykelns frigörande kraft når hela tiden nya grupper på nya sätt. I mellanöstern är cykeln som beskrivs ovan ett viktigt steg mot makten över sitt eget liv. Men även i väst finner cykeln nya vägar att befria. Här ger cykeln numera frihet från trängsel, trafikstockningar och trängselskatter. Den ger frihet från ohälsosamt stillasittande och relaterade välfärdssjukdomar. Cykeln kan också ge frihet från buller och miljöförstöring på stor skala när den får ersätta allt mer biltrafik. Även i kollektivtrafiken ger cykeln frihet; de nya cykeldelningsprojekten såsom "Styr och Ställ" med flera ger kollektivtrafiksbundna möjlighet att resa "on demand" direkt raka vägen till exempel från tåget till den del av staden man arbetar i. 

Satsning på cyklism handlar inte om att tillfredsställa ett litet särintresse. Det handlar om demokrati, jämlikhet och tillgänglighet: allas rätt att ta sig fram i samhället. Det handlar om att ge frihet, för alla.


Kommentarer
Postat av: Dmitri F

Hej, det heter "bicycle chic" (definition: "Elegantly and stylishly fashionable."), chick betyder något helt annat ;-)

(ta bort kommentaren om du vill)

Svar: Tack för rättningen! Ett av de mera pinsamma tryckfelen hittills tror jag. Vilken miss! Nu är det dock åtgärdat :)
Johannes Westlund

2013-06-18 @ 11:27:15
URL: http://onedaybeard.com/
Postat av: Dmitri F

Har faktiskt sett samma typo på flera ställen, du är inte ensam om det :-)

2013-06-18 @ 11:33:44
URL: http://onedaybeard.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0