Chalmers Studentkår en spjutspets i jämställdhetsarbete
Tekniska högskolor brukar hamna i en ganska svår sits när det gäller det här med jämställdhet och jämställdhetsarbete. Ingenjörsvärlden är mansdominerad och nästan samtliga utbildningar som finns på en teknisk högskola attraherar mestadels män. Vidare finns ett legacy, ett arv, från historien i varje institution. Majoriteten av alla forskare och lärare är män. Särskilt på toppen hittar man oftast män.
Detta skeva nuläge leder till att man överanstränger sig för att locka till sig och välkomna kvinnor. Medan en man ses primärt som en student ses en kvinna primärt som sitt kön. Redan i föreläsningssalen, i klassen, kommer en kvinna att bli uppmärksammad som en avvikelse. En positiv sådan, men likväl kommer många studenter tänka "oj, en tjej". Helt enkelt därför att det är ovanligt. Som ett lager ovanpå detta kommer sedan högskolans ansträngningar att locka till sig och välkomna kvinnor. Det kan vara särskilda arrangemang för blivande kvinnliga studenter eller föreläsningar som bara vänder sig till kvinnor, till exempel. Allt detta förstärker känslan av att vara ett kön snarare än en person i den här ganska vridna akademiska kontexten.
Just därför är det glädjande att läsa om vilka som utsetts att motta Chalmers Studentkårs, min studentkårs, jämställdhetspris. Bland pristagarna återfinns en student, en kvinnlig sådan, som engagerat sig i att arbeta MOT enkönade satsningar. Hon har ifrågasatt bland annat särskild stöttning av kvinnliga studenter och genomdrivit att sektionen inte ska delta i aktiviteter som utesluter människor på grund av kön. Bra jobbat! En annan pristagare är Chalmersbaletten som arbetat för att locka båda kön att dansa, bland annat genom att skapa danskläder som tilltalar både kvinnor och män. Idag finns båda kön representerade. Strongt!
Chalmers Studentkår verkar ha fattat det här med att jämställdhet inte är att allt ska vara 50/50, utan att alla som vill ska få vara med och få vara det på lika villkor oavsett vilket könsorgan man utrustats med. Det känns bra att den studentkår jag är en del av har en sund syn på jämställdhet. Kanske kommer också den här synen fortplanta sig uppåt i samhället burna av de studenter som utexamineras från Chalmers? Det brukar trots allt gå ganska bra för chalmerister i karriären. Jag hoppas i alla fall det.
Hur som helst ska Chalmers Studentkår ha CRED. Mycket CRED. Fortsätt så!