Och så var det dags att racka ner på IT-branchen igen

Internationella Kvinnodagen var för några dagar sedan. Och lika ofelbart som regn på sommaren och rullgrus på cykelbanan fram på sommarkanten så kommer den årliga IT-branch-bashingen. IT-branchen ligger nämligen dåligt till jämställdhetsmässigt. Och eftersom det är flest män så är det ett jämställdhetsproblem. Tvärt om, fler kvinnor, verkar dock inte vara ett jämställdhetsproblem.

 Jag vill ge min syn på det hela. Jag har utbildat mig och varit verksam inom IT sedan 2007. Jag driver eget företag, jag har konsultat, jag har snart 3 år av en civilingenjörsutbildning bakom mig. Det är den bakgrunden jag har. Och jag har hela tiden samlat på mig erfarenheter.

För det första är min uppfatning att många kvinnor inte är intresserade av IT i Sverige. Jag har förmånen att känna några stycken, men de flesta kvinnorna i min bekantskapskrets drömmer helt enkelt inte om en karriär inom IT. Tro mig, jag har lagt ner min själ i att exempelvis övertyga min bättre hälft att testa programmering. Hon gav upp efter någon sida i den mest lättlästa programmeringsboken jag äger. Det var inte hennes tekopp. Jag har lagt ner min själ rent allmänt i att sälja in IT-utbildning under min gymnasietid. Till killar såväl som tjejer. Måttligt intresse, särskilt från den senare gruppen. Flera olika projekt har genomförts från en mängd olika aktörer för att intressera tjejer av teknik och IT. Dels från företags sida och dels från universitets sida. Det går faktiskt inte att tvinga människor som inte vill för att uppfylla någon slags könsstatistik. Det finns en verklighet också, och den måste vi förhålla oss till.

För det andra är min uppfattning att tjejer mera sällan är duktiga IT-specialister. Men missförstå mig rätt. Jag tror inte kvinnor per sé är sämre och att killar är bättre. Däremot finns fler killar som lägger ner sin själ i att bli duktiga. Som sitter nätter igenom och kodar på egna sidoprojekt, som sitter och läser tusentals tutorials, för vilka IT inte är ett jobb, utan en livsstil. Det handlar om en viss typ av nörd-dedikation som är mycket ovanlig bland tjejer. Och om det finns något som gäller generellt sett så är det att vad man nu över på mycket blir man också bra på.

Egentligen tror jag att IT absolut kan passa tjejer. Men det går inte att sitta på café och snacka strunt med väninnorna om man vill bli duktig inom IT. Jag skulle säga att så gott som alla respekterade personer inom IT har ganska stor erfarenhet från eget engagemang att stå på. Om kvinnor vill vara med i IT-världen är detta något grundläggande som måste accepteras. Man jobbar inte med IT. Man lever IT.

Men för att återända till själva artikeln då. Det söks med ljus och lykta efter kvinnliga förmågor. Det saknas knappast arbetstillfällen eller möjligheter. Jag ser inte att det föreligger någon särskild diskriminering mot kvinnor. Att kvinnor sedan självmant väljer andra karriärvägar är ju en helt annan sak. Att det är jämställt betyder inte att det är 50/50 överallt utan att könet inte har någon betydelse.


Kommentarer
Postat av: Kaffehörnan

Ha en fin tacofredag

2013-03-15 @ 09:04:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0