Visa en gnutta respekt, för fasen!

Bullerproblematiken är allvarlig. Så mycket som 500 - 1000 personer avlider i förtid på grund av bullerexponering, och det är framför allt trafikbuller som är boven i dramat. Buller är också förutom att vara dödligt sjukt oattraktivt och omänskligt. Det är helt enkelt inte trevligt att vistas i bullriga miljöer. Därför är det viktigt att arbeta för att reducera bullret i vår närmiljö. Just för trafikbullret tar man fram bättre asfalt och genom till exempel Jönköping har man satt ned hastigheten delvis för att minska bullret. Vidare arbetar man med tystare motorer i personbilar. Och allt detta är ju jättebra! Det är bara det att det finns vissa som inte riktigt drar åt samma håll.

Några som jag vill diskutera nu är mopeder och motorcyklar. Inte exakt alla, men en stor mängd har motorer som tycks utvecklade av ingenjörer som aldrig någonsin hört talas om att buller faktiskt är dödligt. Inte heller tycks de som köper dessa tramsmaskiner vara medvetna om problemen. När man står utanför ett café i innerstaden kan man höra smattrandet när en motorcyklist vrider upp gaspådraget för att showa flera kvarter bort. Hint, det är inte det minsta coolt och alla som tittar åt ert håll gör det inte av beundran utan av irritation. Man vänder på huvudet för att se vilket missfoster till idot som beter sig så respektlöst.

Jag har lite allmänt emot motorfordon, de är ju som bekant inte lika eminenta som cyklar, men jag har egentligen ingenting emot att det finns mopeder och motorcyklar. Det är bra om människor kan ta sig fram på mer ytsnåla sätt än bil. Allt som upptar mindre utrymme är en vinst. Men det är hög tid att säga ifrån när det gäller ljudet. Jag vet att det särskilt för vissa motorcyklar är en själfaktor. Många köper det där karakteristiska smattrandet. Tough luck. Människor dör av för hög bullerexponering, det har lite högre prio än att vissa (företrädelsevis män i medelålderskris) tycker det är kul med motorljud. 

Fixa motorer som inte låter som om en mördarmaskin från helvetet drar fram. Det ska låta mindre än bilar, för det handlar om lättare fordon med hälften så många däck. Onödigt buller har ingen plats ute bland flanörer och cafégäster. I slutänden handlar det om respekt. Buller gör att människor mår dåligt. Det är dags att fixa till detta nu!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0