Bra att ta med Wihe!

Det finns en väldigt märklig debattartikel på SvD brännpunkt. Den handlar om att det är fel av TV4 att låta Michael Wihe vara med i programmet "Så mycket bättre" där många svenska artister varit med. Jag har själv inte sett på programmet för program där svenska "kändiseliten" ska leka "folkliga" tilltalar mig inte så mycket så jag vet inte närmre hur det fungerar, en det verkar vara så att vem som är huvudperson liksom växlar från gång till gång och att då resten av gruppen tolkar denne.

Anledningen då till att det är så hemskt att Wihe är med i "Så mycket bättre" är att han sägs vurma för diktaturstater och vara gammal rödvinskommunist eller något i den stilen. Och tydligen så får man det till att TV4 gör ett hyllningsprogram för en demokratihatare.

Men då undrar jag om det är så att TV4 hyllar demokratihataren Wihe (om en sådan finns) eller den svenske artisten Wihe. Jag är ganska radikal vad gäller yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Jag har inget problem med att hylla en duktig konstnär för dennes konstnärliga bidrag oavsett om denne tycker eller har gjort något som var mindre fantastiskt. Leonardo da Vinci arbetade mycket som vapeningenjör och skapade mordverktyg men fortfarande kan vi hylla hans konst och hans uppfinningar. Wihe må ha skrivit en och annan radikal text i sina dagar, men han är också en av Sveriges mest folkkära artister. Ska vi börja porta kulturpersoner från olika arr för att deras åsikter är obekväma och inte PK? Det börjar lukta censur och åsiktsregistrering ungefär. Ska en människas möjligheter bestämmas av vilken partibok man bär omkring på? Jag tycker inte det.

Jag tycker TV4 tog rätt beslut i att ta med Wihe. Alla som är intressanta nog ska självklart få vara med, oavsett om de hatar kapitalism, religion, feminism, socialism eller om de vurmar för USA eller Kuba. De politiska åsikterna är något som man bör lämna därhän. Frågan är inte om han tycker rätt utan om han är en bra Svensk artist. Det är han. Alltså ska han med. Programmet handlar om MUSIK och kultur, dvs INTE om politik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0