Regeringen växlar till hållbara transporter

Senaste nyheten tycks vara att regeringen presenterat en rad satsningar på järnvägen. Tidningsrubrikerna verkar överfyllda av dåliga skämt om växlar och spår:

Alliansen väljer rätt spår i rättan tid

Äntligen på spåret

Positivt tycker jag att man valt att prioritera järnvägen. Järnvägen kan erbjuda snabb, effektiv och klimatsmart persontransport inom Sverige och i framtiden även ut i Europa. Tåg är snabnare än bil, och man kan dessutom arbeta eller göra något annat samtidigt. Tåg har förvisso sämre marshfart än flyg, men räknar man tiden som går åt till krångel på flygplatser, och framför allt resan till och från dessa anläggningar långt utanför städerna, så blir tåg faktiskt konkurrenskraftigt på vad som inom flygvärlden antagligen kallas "korta" distanser.

För gods erbjuder järnvägen energieffektivitet, men är ännu starkt begränsad av dålig kapacitet och svåra förbindelser. Satsningarna betyder ökad kapacitet och driftsäkerhet vilket kommer göra godstransporterna snabbare och mer pålitliga. Nu när oljan blir allt dyrare måste energieffektiviteten också bli mer av en faktor. Lastbilsbränslet blir ju inte billigare.

Jag tror regeringen gör rätt i att satsa på järnvägen. Vi behöver få igång fungerande och pålitlig tågtrafik för att avlasta våra stackars vägar som slits sönder av alla tunga transporter som går på dem och för att minska antalet privatbilar. Det är ett viktigt steg i omställningen till ett klimatsmart och hållbart resande som fungerar även efter att oljan sinat.

Ja och här kommer lite fler artiklar som hade tråkigare titlar:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/regeringen-satsar-55-miljarder-pa-jarnvagen
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mangmiljardsatsning-pa-tag_7457366.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15324398.ab


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0