Polisen passerat sitt "bäst före"-datum

Att närma sig Sveriges polisorganisation är en hyfsat deprimerande uppgift att företa sig. Organisationen utgör ett skräckexempel på hur usel en organisation kan bli om den tillåts. Jag kan tänka mig att det är rätt många som undrar varför brott inte blir uppklarade, varför poliserna gömmer sig bakom skrivbord och aldrig kan uppvisa ett godtagbart resultat för sitt arbete. Jag gör det i alla fall.

Man börjar ju onekligen fundera på orsakerna. Är det enskilda usla poliser. är det felsatsningar eller vad handlar det om? Om det inte vore för en mans ihärdiga och envisa arbete hade vi kanske aldrig fått veta. Men till följd av heroiska insatser av Stefan Holgersson finns forskning på området. Men det har inte varit utan en kamp. Historien finns att läsa på DN.

Fram träder bilden av en organisation som stoppat huvudet i sanden komplett. Man vägrar ta till sig kritik, man vägrar förändring och ser det som sin livsuppgift att ockuppera sina poliser med nonsensarbete samt att generera fin statistik. Och fin statistik är inte antal lösta brott, utan antal anmälda. Alltså blir inga spindlar i näten föremål för operationer. Då skulle ju brottsligheten minska och därmed antal anmälda brott minska. 

Det finns massvis med rent bisarra exempel på hur sjuk organisationen är. Turerna runt Holgersson började med att Holgersson ville få ett bättre datorsystem för att kunna arbeta effektivare, och erbjöd sig att programmera det själv. Det blev tvärnit för att IT-avdelningen inte ville se ut som fårskallar. Alltså sitter poliserna än idag fast i system som kräver enorma mängder manuellt arbete som i princip går ut på att skriva samma rapport upp till 3 gånger.

Men sjukast är nog ändå hur Polisen hanterade att Stefan Holgersson valde att forska. När det framkom att Holgersson hade annat än lovpris och rosor i sin forskning så började man motarbeta honom kraftfullt. Så kraftfullt att man till slut stal Holgerssons polislegitimation. Innan dess försökte man hindra tryckning av hans resultat, få bort hans publikationer från kurslitteraturlistor och ställa honom inför ultimatumet "forskning eller polisuppdrag".

Det är i och för sig inte så konstigt, för Holgerssons forskning visar hur pinsamt ineffektiv polisen är idag. Han har konstaterat att hälften av alla ingripanden utförs av 5-20 procent av poliskåren samt att många polisers motivation och prestation avtar med åren.

Uppenbart verkar det som att organisationen har en hel del att göra upp med. Enklaste vägen som jag ser det är att göra sig av med dö-köttet. Det går helt enkelt inte inte att anslå x antal fler miljarder för att bekämpa brott, de kommer bara ätas upp av ett svart hål av ineffektivitet. Kulturen måste ändras, och de som står ivägen för det måste bort. Kanske är det bästa att helt enkelt riva organisationen och börja om på nytt. Visst, det skulle innebära en tid där polisen inte kan leverera 100. Men det ska nog mycket till för att det ska bli än värre än vad det är idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0