Perspektiv på att bränna pengar
Det är länge sedan det hände, åtminstone i den politiska tidsuppfattningen, men det är inte alltid analyser och funderingar hinner landa samma dag som händelsen och absolut inte säkert att jag dessutom lyckas hitta dem. Så därför så tänker jag ha ett inlägg om den berömda Almedals-händelsen, nämligen att F!'s Schyman brände 100 000 kr på en grill.
Som vi alla vet så var det ju något av ett PR-trick för att väcka uppmärksamhet på något sätt. Vad Schyman kanske inte räknat med är de ekonomiska effekterna. Valuta är att betrakta ungefär som en vara. Det finns en begränsad mängd av den och värdet bestäms av efterfrågan. Så då kan man ju fråga sig varför det har det minsta med att förstöra 100 000kr. Jo, för om man förstör x antal pengar så minskar ju tillgången vilket betyder att efterfrågan på de pengar som finns kvar kommer att öka. Detta betyder ju i så fall att de som äger mycket pengar kommer få se sina pengar öka i värde, dvs rika blir rikare. De som äger lite pengar och istället har höga lån kommer ju dess värre se sina lån öka mer i värde än sina tillgångar.
Vad betyder då allt detta? Jo det betyder att Schyman i sitt PR-trick inte bara lyckades bränna lite pengar. Hon lyckades också med konststycket att göra rika rikare och fattiga fattigare. På ett sätt så skapade hon en straffavgift för fattiga, med enda skälet att de är just... fattiga.
Naturligtvis kom jag inte på detta själv. Nej, så smart är inte jag. All cred ska gå till Den hälsosamme ekonomisten, som är en bloggare som har mycket spännande att säga. Det är en blogg som är väl värd att följa och läsa. Se det som ett bra tips! I själva blogginlägget som länken går till så finns numeriska beräkningar som visar exakt på hur mycket rikare rika blev och hur mycket pengar som togs från de fattiga. Men för att få reda på det så får ni faktiskt masa er vidare till hans blogg.