Vilken vind kommer fylla Piratpartiets segel?

Det verkar som att Piratpartiet initierat en mycket intressant process internt i partiet. Det verkar som att man försöker hitta en bredare politisk agenda. Integritet och övervakning är förvisso en viktig fråga, men för att uppfattas som ett alternativ i den nationella politiken måste en bredare politik finnas. Åtminstone verkar detta vara idén bakom att börja bredda partiets politik. Gustav Nipe heter förbundsordföranden i Ung Pirat, och han har skrivit en artikel på newmill om detta. Han menar på att en breddning är nödvändig, vilket han också trycker på när han skriver på sin egen blogg.

Först måste jag väl skriva att det ska bli mycket intressant att följa processen. Jag har inte bestämt mig för om jag ska observera eller rent av på något sätt delta. Men jag har egentligen inte tid. Låt oss se hur Piratpartiet utvecklar sig. Det ska bli spännande att se.

Det finns många faror med att bredda politiken. För det första så är det nästan oundvikligt att slitningar uppstår. Både anarki-vänster och ultraliberal höger kan ju förenas i diskussioner om exempelvis integritet och övervakning. Det är mindre sannolikt att de förenas i skolpolitik, näringslivsfrågor, jobb, skola, vård... Med stor sannolikhet kommer det visa sig att det finns väldigt många åsikter inom partiet om alla andra områden som inte har med Piratpartiets huvudfråga att göra. Det är upplagt för en smärtsam process och slitningar inom många viktiga politiska frågor.

Den uppenbara risken är att man kör fast i en vänster- eller höger-låsning, att man fastnar i blockpolitiken och försöker bli ett mittenparti bredvid Moderaterna och Socialdemokraterna. Det kanske blir ett nödvändigt ont och då infinner sig ju frågan vilken sida man kommer att ställa sig på. Så som jag ser det finns det ingenting som säger att det blir liberal eller socialistisk politik. Jag har svårt att tro att man ställer sig bland politiska extremer vad gäller de breda frågorna, och jag har också svårt att tro att man anammar en konservativ värdegrund. Det lämnar ju nämnda liberalismen och socialismen att välja på. I ett nötskal torde det bli valet mellan frihet och trygghet.

Dock tror jag att Piratpartiet har stora möjligheter att lyfta nya skiljefrågor. Övervakning och integritet är ju given, men Nipe ger i sin artikel uttryck för en vilja att vara drivande i bostadspolitik och immaterialrättspolitik samt dessutom bekämpa byråkrati. Bostadskön i Stockholm räcker från stadshuset till Norrköping om alla skulle ställa upp sig på led. I Studentstäderna är det kronisk bostadsbrist till den gräns att tält har blivit ett alternativ för människor som vill börja studera. Jag gissar att det finns röster att hämta om man kan presentera förslag som skapar fler bostäder, speciellt om dessa ligger i attraktivt läge. Immaterialrätt ska bli intressant att se hur man tacklar, för lobbyismen som arbetar för storföretagens intressen är stark. Vidare undrar jag om det är möjligt att bygga en plattform utifrån dessa nya frågor istället för att köra fast i gamla klassiska vänster/högerfrågor. Det hade varit intressant att se ett parti som lyckades med vad MP misslyckades med, dvs hitta ett läge som varken är höger eller vänster och som istället är "frammåt". Det är ju tämligen tydligt att MP är till vänster nämligen...

Det ska som sagt bli spännande att se vad som händer. För just nu är en av de stora frågorna vilken vind som kommer fylla uppstickarens segel. Blir det höger, vänster eller något annat? Och kommer vinden i seglen räcka för att skutan ska segla in i riksdagen nästa val?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0