Första maj

Ja, och så var det första maj igen också. Det är ju alltid något som förtjänar att kommenteras i en egen bloggpost. Det är ju nämligen den enda helgdagen som är helgdag av politiska skäl. Resten är ju traditionsbundna och härstammar i stort sett från asatron/kyrkan. Idag är dagen då arbetarna går med plakat och sjunger internationalen. "Upp till kamp!" och enkla slagord med mycket vilja och liten verklighetsförankring. Det roligaste är att trots rött styre under i stor sett hela 1900-talet så är det ändå inte bra. Faktum är att man numera demonstrerar mot problem som rött styre faktiskt skapade, något som den här bloggen påpekar.

En intressant åsikt om just första maj ger Aron Modig, som är ordförande i KDU, uttryck för i en debattartikel. Han menar på att det är märkligt att vi har en helgdag som är vigd åt en enda politisk krafts historia i en pluralistisk demokrati. Jag tycker han har en poäng. Notera här att ingen påstår att man inte ska få demonstrera första maj. Min åsikt är att alla som önskar demonstrera ska få göra det när de önskar i en demokrati om polisen kan medge tillstånd med avseende på säkerhetsläget i övrigt den dagen. Däremot är det märkligt att en demokrati på det här sättet har en kalender som på det här sättet gullar med en enda av flera politiska linjer och ger den politiska linjen en särställning. Hur mycket jag än gillar ledigt bör dagen bytas mot någon annan. Annandag pingst kanske? Modig har dock flera förslag som kan vara värda att beakta som är helt opolitiska och vissa också helt icke-religiösa.

Är man dock intresserad av jippot så har aftonbladet sammanställt en lista över alla intressanta tal. De 6 viktigaste får till och med en extra push med bild. 2/3 är avdankade, alternativt sittande, partiledare från SAP. Vilken svit! Persson, Sahlin, Juholt OCH Löfven. Det blir något av en politikens motsvarighet till sammandraget som alltid är i slutet av melodifestivalen. Även Magdalena Andersson, Löfvens högra hand, ska tala. 5/6 av de 6 viktigaste talarna är alltså SAP-pampar. Men sen kommer jokern Marcus Birro. Jag har ingen aning om vad han tycker politiskt, men han skriver otroligt bra dikter och är en god estradör. Han ska prata för KDs räkning.

När jag traverserar listan över talare visar det sig att Aftonbladet valt att vara propagandaorgan åt SAP och Vänsterpartiet Kommunisterna. Man redovisar nämligen bara talare från dessa partier.

Personligen tänkte jag dock ägna första maj till något annat än politisk pajkastning. Det kommer dock bli frågan om en hel del nätverkande, då jag läser en kurs i datorkommunikation. Fast inte politiskt nätverkande då, utan det betydligt mer uppordnade och rättvisa nätverkandet som kopplar samman datorer till grupper och grupperna med varandra i ett enda jättestort nätverk, det som vi känner som "Internet".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0