Jag trodde maffiaverksamhet var kriminellt

Nu har Sveriges maffia Copyswede lyckats med konststycket att få ännu mer av sina maffiametoder godkända. De får utökade rättigheter att driva in straffskatter. Det framgår i den här artikeln i SvD. Ytterligare lagringsmedia ska beläggas med straffskatt som flyter rätt in i maffiaorganisationen Copyswede's icke-transparenta ekonomi. Det handlar denna gången om externa hårddiskar och usb-stickor. För en extern hårddisk ska konsument betala 80 kronor extra till Copyswede för att konsumenten ska få lagra sin egenägda data. Det handlar om föräldrar som lagrar foton på sin familj, vanliga svenssons som tar backup på sin personliga data och amatörkulturskapare som lagrar sina alster. För detta ska nu maffiaorganisationens skyddslingar såsom Per Gessle, Magnus Uggla med flera få betalt. 

Det här är ingenting annat än ren och skär stöld. Varför ska Per Gessle ha betalt för att en familj vill lagra sina semesterbilder? Eller för att en amatörmusiker ska lagra sina alster? Det är helt absurt!

Rent formellt får kulturbranschen ersättning för att vissa utnyttjar sin lagliga rätt att privatkopiera. OBSERVERA att PRIVATkopiera och PIRATkopiera är två helt olika företeelser. Har du köpt en produkt, säg en cd-skiva, har du rätt att kopiera denna. Så mycket du vill, så många gånger du vill. Det är PRIVATkopiering. PIRATkopiering blir det om man sprider det kopierade materialet ut över världen. Kulturbranschen får alltså en ersättning för att människor har tillåtelse att för eget bruk kopiera sina redan köpta ägodelar. Det är lite som att IKEA skulle få ersättning för att jag åker till brädgården och köper material som potentiellt kan användas för att bygga en billy-bokhylla. 

Om man bortser från det helt sjuka i att man ska behöva betala extra för rätten att kopiera sina ägodelar så finns en ytterligare aspekt. Det är långt ifrån säkert att lagringsmedia används till att lagra privatkopierad musik eller kultur. I själva verket lagras i stor utsträckning EGENproducerad kultur i form av stora foto-digitaloriginal, musik-samplingar eller photoshop-filer. En annan sak som ofta lagras på externa hårddiskar är backup av datorns hårddisk. Och man kan undra varför vissa priviligierade kulturutövare (det handlar i praktiken om de som syns på TV och hörs i radio, inte de små artisterna som hankar sig fram med ströjobb och smågigg) ska ha betalt för att jag gör backup på mina filer eller lagrar min egenproducerade kultur? Vad har Gessle med en familjs familjefoton att göra? 

När man tittar på de här aspekterna ser man att det är rena maffiaverksamheter som Copyswede sysslar med. Det handlar i praktiken om att stjäla från de fattiga kulturproducenterna som inte ens tjänar på sina egna verk för att ge till de redan rika som glassar runt i Ferrari och gör en platta var tredje år. I civiliserade sammanhang brukar stöld och maffiaverksamhet vara kriminellt. Jag kräver att även denna motbjudande maffiaform fördöms och förpassas till historiens soptipp. För det är där den hör hemma. Kulturutövere ska absolut kunna tjäna pengar, men i så fall på att utöva sitt yrke och inte på att stjäla pengar från människor som behöver lagra sina privata filer någonstans.

Fler goa bloggare:

Anna Troberg, PPMotpolPer Hagwall


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0