"Hejdlöst" supande på Chalmers

Dagens stora GP-scoop: Det sups hejdlöst på Chalmers. På ett år har cirka 80 incidenter inträffar i lokaler som 11000 personer har tillgång till dygnet runt. Det handlar alltså om cirka 0,75 procent av de som studerar vid Chalmers, om det är olika personer i varje incident. Vilket scoop. 0,75 procent av alla verksamma vid Chalmers har en osund inställning till alkohol. KATASTROF! Eller... ta cykeln och rulla ner till avenyn och kolla hur många tillbud som sker där, per natt... Där har polisen regelmässigt piketen ute på fredagskvällarna. Det har man inte på Chalmers.

Jag önskar inte ta de individer som spårat ur i försvar. Den jag önskar försvara är den vanliga Chalmeristen. Alla andra drygt 99 procent som inte spårar ur och som kan sköta sitt festande eller som inte festar alls. Det är oseriöst av GP att presentera detta som ett allmänt problem på Chalmers när den överväldigande majoriteten faktiskt sköter sig exemplariskt. De flesta på Chalmers är ansvarsfulla individer och rent statistiskt tillhör Chalmeristen typiskt Sveriges mest intelligenta 10 procent. De flesta går efter studietiden vidare och blir framgångsrika samhällsmedborgare som förser världen med innovativa och uppskattade produkter och tjänster. Spotify, till exempel. Eller världsledande grafen-forskning.

För att komma till rätta med detta obetydliga problem skulle man behöva låsa Chalmers nattetid. Är det en bra lösning? Idag används Chalmers lokaler dygnet runt av studenter i rent studiesyfte. Jag har själv suttit på andra sidan midnatt i någon datasal och kämpat med inlämningar. För att färre än en procent missköter det förtroendet ska alltså alla Chalmeristers möjlighet att utnyttja Chalmers resurser tas bort en stor del av dygnet. Jag frågar mig igen; är det en bra lösning? Är det värt att hindra tusentals studenter från att plugga för att knappt 100 tillbud sker OM ÅRET? 

Nej, det är naturligtvis inte rimligt, lika orimligt som att smutskasta alla Chalmerister för vad ett fåtal gör. Chalmers är med stor sannolikhet det som till störst del sätter Göteborg på kartan internationellt. Snälla GP, vårda det istället för att söka svärta en av Sveriges, ja kanske till och med EUs eller världens, främsta högskolors rykte. Och skaffa er en känsla för proportioner. Får man inte lära sig matte som journalist?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0