Upphovsrättsmaffian attackerar politiskt parti

Det finns ju ett parti och en politisk rörelse i världen som är som en nagel i ögat på upphovsrättsmaffian. Piratpartiet och piratrörelsen, föga förvånande. Så den vill man helst bli av med. Och vad gör upphovsrättsmaffian med allt den inte gillar? Ja, precis, helt rätt gissat. De stämmer skiten ur det (eller skrämmer det till lydnad). Så även denna gång.

Man har hittat ett sätt att komma åt den organiserade piratrörelsen, nämligen genom det faktum att Piratpartiet förser en entré in i The Pirate Bay, som idag är ett komplext nätverk av servar i olika delar av världen för att kunna stå emot spontana tillslag och möta kapacitetskraven, med bandbredd. Antipiratbyrån blev väl ett för laddat namn, så man har migrerat över till en ny fasad: "Rättighetsalliansen". Men metoderna ser inte ut att ha förändrats. För någon vecka sedan fick Piratpartiet motta en ren utpressning med kontentan att om ni inte klipper kablarna så stämmer vi skiten ur er. 

I teorin är detta inte utpressning, i lagens mening. Det är var och ens rättighet att stämma till höger och vänster och  driva civilrättsliga mål. Men i praktiken är det David mot Goliat. Rättighetsalliansen står med en miljarddollarindustri i ryggen och ingen som arbetar med fallet kan komma att stå personligen ansvariga för någonting. Piratpartiet har en mycket svag ekonomi och dessutom riskerar styrelsen att dömas till fantasiskadestånd i miljardklassen samt fängelse utöver de påfrestningar som en rättslig process medför. Varje normal människa skulle resignera inför ett sådant hot. Detta är för övrigt grunden i en annan av upphovsrättsmaffians metoder, att spamma ut hot om stämningar som kanske aldrig skulle hålla i en rättvis prövning och erbjuda sig att acceptera ett par tusenlappar som förlikning. Vad gör då folk? Jo de betalar, för ingen normal människa har tid eller råd med en civilrättslig process mot en storindustri. En stämning av den här typen blir inget annat än en uthållighetskamp. Vad har en handfull vanliga svenska privatpersoner att sätta emot en miljarddollarindustris advokathorder? 

Vad vi ser är alltså att rätt och fel i oroande utsträckning definieras av den som har mest pengar. Istället för av folket genom demokratin, som var tanken. Nu har det gått så långt att till och med politiska partier angrips direkt. Det är helt oacceptabelt. På ett principiellt plan korsar upphovsrättsmaffian en gräns. Det är en sak att ge sig på privatpersoner och företag. Det är förkastligt och oskicket måste stävjas, men det är inte mer än så. Det är en helt annan sak att använda sina ekonomiska muskler för att utplåna politiska rörelser man inte gillar. Det här är större än ett hot mot Piratpartiet. Det här är ett hot mot själva demokratin. Det är också ett hot mot de mänskliga rättigheterna, ett hot mot yttrandefriheten. Det är högre värden än en enskild aktörs liv och ekonomi som står på spel. Det handlar egentligen inte om Piratpartiet. Det handlar om hur samhället ska fungera. Det handlar om ifall det är folket eller ekonomiska muskler som ska styra. Och just därför är det viktigt att varje individ, oavsett övrig politisk åskådning, säger ifrån. För det här är en strid som samhället inte har råd med att upphovsrättsmaffian vinner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0