Gammalmedia och Google

Kulturbransch efter kulturbransch har vunnit absurda segrar genom sina maffiametoder och därmed roffat åt sig lättförtjänta pengar. Musik- och filmbranschen har ju exempelvis brandskatten på lagringsmedia som gör att Per Gessle får betalt för att vi lagrar foton från våra resor och på våra anhöriga. Fotoindustrin har exempelvis Bildombudsmannen som via ett auktoritärt namn med rena maffiametoder driver in förlikningar i en juridisk gråzon. 

Men tidningarna har ännu inte hittat något intelligent sätt att få lättförtjänta pengar, inte förän nu. Tyska tidningar kräver att Google ska betala för sin indexering och aggregering. Populärt beskrivs detta som att Google ska betala för att få länka, men det är i själva verket de korta sammanfattningar Google tillhandahåller som tidningarna vill ha betalt för. Så ännu finns det inget direkt hot mot länkning som sådan, men frågan är hur man berättar vart länkarna pekar utan sammanfattningarna...

Vad som däremot står under direkt hot är citaträtten. Det är en mycket trevlig rättighet som innebär att det är tillåtet att återge korta passager av offentliggjorda verk (framför allt tillämpas citaträtten på ord, men även ljud är möjligt att citera, däremot inte bild) utan upphovsrättsinnehavarens kännedom eller tillåtelse. Citaträtten är en viktig rättighet eftersom det är en förutsättning för att kunna föra en samhällsdiskussion. Hur ska man kunna prata om något utan att referera det? Citaträtten är alltså en del av demokratins själva fundament. Och detta så kallade "ofog" vill nu alltså våra mediehus förpassa till historien. Det säger ganska mycket.

Det är dessutom väldigt enkelt att få Google att sluta indexera sidorna. Google ger den möjligheten, att stänga av indexering och styra indexering. Det finns en allmänt accepterad standard för detta via en fil som heter "robots.txt". Om Google tillgängliggör material så beror det på att utgivaren tillåtit det. Så mitt förslag till mediehusen är att ringa sina tekniker istället för domstolen när de har teknikbekymmer på sina siter. Google gör ju bara som de säger åt Googlebot att göra!

Sen har svensk media också lyckats med en fin tavla: 

"Länkandet är ett ofog, rent ut sagt." - Jeanette Gustavsdotter, VD Tidningsutgivarna

Länkande är webben. Eller mer korrekt, "nätet" är en samling av högar löst ihoplänkade dokument. Att strypa länkningen är att ta livet av nätet, som är en förutsättning för en sund demokrati idag. Jag menar att ett hot mot webben också i förlängningen är ett hot mot demokrati och frihet. Därför är det viktigt att våra politiker snarast sätter stopp för mediernas ofog. På momangen! Eller helst igår.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0