Bryt bankernas kontroll över det kontantlösa samhället

Exemplena fortsätter hagla in, fall där små näringsidkare trakasseras av storbanker för att de råkar sälja "moraliskt förkastliga" produkter såsom skräckfilmer, erotik och bdsm-utrustning. Nu senast Oliver & Eva, som säljer just det sistnämnda. Bankerna vägrar helt enkelt att göra affärer med dem. Eftersom vårt betalningssystem bygger på att allt går genom storbanker så betyder det i praktiken inga affärer alls för de som utsätts.

Vad detta visar är att det inte fungerar att bankerna agerar mellanlager i alla kontantlösa affärer. Ett nytt system behövs. En enkel lösning skulle kunna vara att skapa ett virtuellt transaktionsmedium som i praktiken portar transaktionsorders mellan olika aktörer. Storbanken behöver då inte få *se* vart en betalning ska eller vartifrån den kom. Det skulle sedan kunna göras olagligt att inte gå via detta transaktionsmedium.

Så länge man bara betraktar detta medium som någon form av svävande moln så låter saken problemfritt. I verkligheten måste dock detta på något sätt drivas och ägas av någon. Denna någon kommer potentiellt att kunna samla väldigt mycket känslig information. Finns den möjligheten kommer den att missbrukas, vilket den senaste tiden med all önskvärd tydlighet bevisat. Därför är det viktigt att detta mellanlager inte har denna möjlighet, utan att lagret ses enbart som en infrastruktur. För att hantera detta bör källkoden vara öppen. Om källkoden är öppen kan vem som helst, eller i alla fall tusentals oberoende programmerare gå in och försäkra sig om att lagret inte medger till exempel möjligheter till avlyssning eller övervakning. 

Ett annat alternativ är att göra betalning till en distribuerad företeelse där inga centrala aktörer existerar. Jag har min plånbok och kan transferera över pengar till andras plånböcker samt ta emot pengar från andra. Bitcoins fungerar ungefär så.

Hur som helst måste samhället ta ansvar för att bryta bankernas totala kontroll över transaktionerna. Banker ska syssla med antingen ansvarsfull förvaltning av pengar eller investeringsverksamhet beroende på inriktning, inte hålla på och vara mellanlager i alla världens betalningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0