Nya Munkebäcks torg - en stor besvikelse

Tillbaka i Göteborg, och vädret är vackert. På något sätt är det alltid dessa vackra dagar man minns av Göteborg. Jag konstaterar att Munkebäcks torg äntligen har blivit färdigt. Och dessutom att det är en större besvikelse än vad jag trodde det skulle vara. Medborgare, nu följer ett stycke "prima" stadsplanering av "högsta klass" anno 2013. 

Platsen domineras av en enorm bilrondell med spårväg genom. Cyklisters överfart har förlagts inte mindre än ett tiotal meter upp från rondellen. 

Det andra dominerande inslaget är en rejält tilltagen bilparkering som cykelbanan får zick-zacka runt. För att skapa en bild av hur Munkebäcks Torg blivit för cyklister följer här en liten karta:

I diverse strategidokument står det att staden ska planeras så att hållbara och yteffektiva trafikslag prioriteras. Här ser vi tydligt att detta inte följs. Den ohållbara bilen, som ligger sist på prioritetslistan enligt kommunen, fick en rak fin väg med fyrdubbla filer och en enorm rondell medan cykeln i vanlig ordning fick zick-zacka runt, ofta med tvära svängar, där det fanns plats kvar. 

Notera också att cyklister utstuderat leds förbi själva torget. Invid torget finns flertalet bilparkeringar, inte en enda cykelparkering. Och ingen väg in på torget för cyklister. Det finns ett fåtal cykelparkeringar i anslutning till spårvägen. Det är allt. Cyklister ska inte få shoppa på Munkebäckstorget heller tycker kommunen. Det torget förbehålls "de kapitalstarka bilisterna". Förutom den där detaljen att gruppen som cyklar i större grad består av ekonomiskt stark medelklass, ja och så detaljerna att cyklister spenderar mer pengar per kvadratmeter, och kommer förbi oftare.

Här fanns alla möjligheter att göra något riktigt bra. Istället har man bränt dem tillsammans med de miljoner platsen kostade att göra...


Kommentarer
Postat av: Erik Sandblom

Det finns sedan tidigare två cykelparkeringar, en utanför Konsum och en närmare godisbutiken. Men jag håller med om att cykelbanan blev usel. Vilken tavla. Skräckexempel.

2013-07-25 @ 02:07:34
URL: http://eriksrailnews.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0