Parkinsons lagar

C. N. Pakinson hette en herre som fick anledning att på nära håll studera hur offentlig förvaltning fungerade. Egentligen var han marinhistoriker, men efter långt umgänge med brittiska stadsförvaltningen beslutade han sig för att sammanfatta sina visdomar i något som jag som teknolog nästan förälskat mig i, det vill säga lagar. De två kända lagarna är som följer:

1. Arbete utvidgar sig så att den fyller den tid som är tillgänglig för att utföra det

2. Utgifterna stiger till inkomsternas nivå

Han lade bland annat märke till att kolonialdepartementet växte i storlek (anställda tjänstemän) medan antalet kolonier som behövde förvaltas minskade. Skarpsynt iaktagelse. Vad har detta med politik att göra?

Jag vill mena på att bara detta har mycket med politik att göra. För vad detta handlar om är egentligen resurseffektivitet. Percy Barnevik sa nyligen i en mycket intressant SVT-intervju att chefer inte alls är överarbetade, snarare underarbetade. Detta går helt på tvärs med den vanliga uppfattningen. Men Barnevik menade att en underbelagd chef börjar hitta på arbetsuppgifter och styr upp saker som inte behöver styras upp, lägger sig i saker som en chef egentligen inte ska lägga sig i. Då får man detta fenomenet. Överarbetade underbelagda chefer. Vilket stämmer rätt bra med den första lagen. Det resulterar också i att uppfylla andra lagen. Underbelagda resurser innebär att man måste ha fler vilket äter upp inkomsterna.

Det finns alla skäl i världen att genomlysa all offentlig verksamhet och säkerställa att varje krona används effektivt. Gör tjänstemännen relevanta saker med sin tid eller hittar de på sina egna sidospår? Vad detta egentligen säger är att det sannolikt finns stora effektivitetsvinster att göra, att de offentliga utgifterna kan kapas samtidigt som mer arbete blir gjort. Det är hög tid att reda upp i det svarta hål som kallas "offentlig sektor", slimma organisationen och öka effektiviteten.

Och som alla vet så städas en trappa uppifrån. Därför kan vi väl börja att genomlysa vår regering och riksdag? Frågan är bara vilken politiker som har nog med råg i ryggen för att kavla upp ärmarna...

Trackback
RSS 2.0