Är en ny arena värd 1,5 miljarder?

Göteborgs styrande har fått ännu en storslagen idé för hur staden ska sättas på kartan, lika kreativ och nyskapande som tredje uppföljaren på en halvdassig film. Lika intressant och oväntad som deklarationspapperna. Den nya planen till ära och berömmelse är att bygga ytterligare en multiarena för 1,5 miljarder skattekronor vägg i vägg med Scandinavium. För att lyckas med detta kommer områdets enda lilla kvalitet, Valhallabadet (ja, och hela sportanläggningen förutom Valhalla IP också), att behöva rivas. Att kalla mig oimponerad vore en kraftig överdrift.

1,5 miljarder är mycket pengar, och det är pengar som måste användas förnuftigt och strategiskt. Det är ett ansvar som jag anser att våra folkvalda har, att använda varje skattekrona ansvarsfullt. I detta ligger att prioritera de akuta behoven framför de roliga skrytprojekten. Göteborg saknar knappast områden som är eftersatta: Staden har pinsamt dåliga skolor, pinsamt dålig infrastruktur och pinsamt dålig kollektivtrafik. Dessutom är bostadsbristen enorm. Däremot finns arenor som fungerar, och i staden råder det knappast brist på intressanta evangemang att besöka.

Jag ser verkligen inget trängande behov av nya arenor, de vi har fungerar och det tycker jag räcker när vi har så mycket som inte gör det. Jag tycker det är mycket oklokt och oansvarigt att satsa skattebetalarnas pengar på ytterligare ett löjligt skrytbygge. Dessa pengar borde gå till att lösa mer akuta problem. Konkret kan det handla om att exempelvis stärka skolan, kollektivtrafiken eller bostadsbyggandet.

Det finns dock ett scenario då en arena faktiskt går att försvara. Det scenariot är att en eller flera privata aktörer är beredda att gå in och bära kostnaden. Då finns inget skäl att inte bygga. Men då har våra politiker forfarande ett tungt ansvar, nämligen att använda makten att lokalisera arenan så att det gynnar staden. Nuvarande inriktning att knö in ännu mer arenabyggen i det redan dysfunktionella och antiurbana så kallade "evangemangsstråket" är inte särskilt klokt.

Samlokaliseringen av evangemangslokaler är en genomkorkad idé. Vilka synergier förväntar man sig? Vem börjar dagen med lite bokmässa för att fortsätta och spontant se en biofilm innan man släntrar in spontant på en konsert? Om man bortser ifrån att biljetterna är slut månader i förväg så kvarstår ändå faktum att det knappast är sannolikt att det är ytterligare ett evangemang en besökare dras till. Vad man får är med andra ord ett monofunktionellt komplex som knappast får någon naturlig genomströmning av människor, som knappast får förutsättningar att utveckla urbant stadsliv.

Annars är evangemang, rätt använt, ett ypperlig sätt att göra en stadsdel intressant. Det är ett sätt att ge stadsbygget en spark i baken på något strategiskt ställe. För visst finns potential till synergier, om än inte mellan olika evangemang så mellan evangemang och stad. Medan det knappast är sannolikt att besökare går till ett annat evangemang är det desto mera troligt att de dras till närliggande hotell, serveringar, klubbar och shopping. En arena kan, rätt placerad, vara en nyckel för att åstadkomma en urban kärna.

Lokalisering av en arena, eller annan evangemangsanläggning, är också ett konkret sätt att visa att en stadsdel är viktig och att man från politiskt håll vill satsa där. Det finns alltid utvecklingsområden i en stad som behöver att de styrande ger konkret indikation på att man menar allvar. I Göteborg är Norra Älvstranden ett sådant område, framför allt Frihamnen och Ringön, två stora markområden ett (långt) stenkast från dagens innerstad. De styrande pratar gärna om att stadskärnan ska växa över älven. Ett konkret sätt att visa att man menar allvar med det är att sluta segregera alla evangemang till södra sidan av älven och istället bygga den nya häftiga arenan i antingen Frihamnen eller Ringön. Det kan bli sparken i baken området behöver för att komma igång och utvecklas till den där utökade stadskärnan.

Ska en arena byggas så anser jag att Ringön är det naturliga alternativet. Det är jämfört med Frihamnen större och blir därför en bättre kandidat. Här finns också ett stort behov av att sätta ner foten när det gäller industrierna och markera att här ska vara city och inte ett lågexploaterat industriområde. 

Men idag är en ny arena inte värd kostnaden för Göteborgs skattebetalare. Idag finns problem som är betydligt viktigare och mer aktua att lösa. Dessa 1,5 miljarder bör gå dit de trängande behoven finns. Inte till ytterligare ett skrytbygge. 


Kommentarer
Postat av: Håkan

Det är lite intressant att fundera på vad kommunens, landstingets och statens uppdrag egentligen är. Skall kommunen genom sina bolag punga ut med mångmiljonbelopp för att människor skall kunna hoppa när de ser på fotboll? Om landstinget satsar jättepengar på magnetkameror, strålutrustning och sponsrad kollektivtrafik så får man spara in på sköterskelöner eller höja skatten. Till syvende och sist så måste man ställa alla kostnader mot varandra.

2013-03-26 @ 15:48:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0