Därför har jag problem med "Kuben"
Göteborgs nästa expansionsområde är Frihamnen, som idag är en förhållandevis öde plats mellan Göta Älvbron och Lindholmens teknikpark. Helt öde är den naturligtvis inte. Här finns motorstadion, ibland arrangeras fester, det finns en buss-uppställningsplats, en järnvägsfärja och det sägs också att kryssningsfartyg lägger till ibland. Men med tanke på att det är ett långt stenkast från Brunnsparken är det fruktansvärt öde.
Stad ska det bli enligt kommunen. Som i nästa andetag vill göra stora delar av området till en träskpark. Det blir ju lika mycket stad som Everglades i Florida, dvs inte stad alls. Ett annat förslag som fått mycket publicitet är "Viking Green City". Om man bortser från att namnet kanske passar bättre i New York än i Göteborg så är det ett betydligt bättre förslag än Göteborg Stads visioner om ett träsk. Men det finns en liten detalj som jag har problem med.
Kuben. "Viking Green Centre". Det är på många sätt Viking Green City's fokuspunkt. Ett nytt landmärke. Detta ska enligt visionen bli Göteborgs andra så kallade "Think Tank". Eftersom "Think Tank" egentligen betyder "tankesmedja" så stämmer det inte. Det finns nog redan ett flertal tankesmedjor här. Förslagets arkitekter menar dock något annat, nämligen ett lite mer exotiskt ställe för möten. Detta ska hur som helst placeras på bananpirens spets. För alla som inte vet vad bananpiren är så är det den yttersta långa piren mot älven. Ett ypperligt läge för ett landmärke, det håller jag med om. Det jag inte är lika övertygad om är att det är en god idé att skära av piren rent fysiskt och dessutom lägga något slags enormt torg (eller kanske är det en park?) mellan Kuben och den enda lilla anslutningen till resten av Göteborg.
Det intressanta är att det finns en förlaga. Den kallas "Örnen" och finns på Lindholmspiren. Det är alltså Göteborgs första så kallade "Think Tank" och dessa båda "tanks" har ritats av samma arkitekt. Det är i grunden samma koncept, dvs en exotisk möteslokal längst ut på en pir, Kuben är bara på en helt ny skala. Därför kan man också utvärdera hur Kuben kommer att fungera och bidra till det levande urbana Göteborg vi försöker skapa.
Även om man tar fram förstoringsglaset finns inte en enda människa att uppbringa på den där piren. Detta är en pir som ligger i direkt anslutning till Lindholmen Sciencepark, Chalmers Campus Lindholmen samt gymnasieskola. Inte en människa väljer att gå ut på den.
Så... Var det fel på vädret när jag tog fotot? Det är ju molnigt!
Här är ett foto som är taget bara minuter efter det första. Människor är ute och traskar på närliggande pirar. Det var inga jätteflöden, men lite som duggregn passerade människor och några satt i par eller grupper på trädäcket. Men inte en enda människa finns på piren som leder ut till den där "Örnen".
Det går inte att ljuga eller att resonera med platser. Konstnärers suggestiva teckningar kan ingjuta bilder av mänskligt liv, och med språkliga resonemang går det att skapa hypotetiska användare som borde kunna uppskatta dem. Men i verkligheten kommer platser som få eller inga människor har anledning att besöka inte att fyllas med mänskligt liv.
Jag lånar till stor del ett klassiskt resonemang om parker författat av Jane Jacobs. För den som befinner sig på Lindholmen ofta borde sanningshalten i ovanstående vara odiskutabel. Det är alltid en pir som är öde, oavsett väder och oavsett hur många som är på de andra pirarna.
Ett förslag med fokuspunkt i en så fullkomligt död, ja rent av människofientlig, miljö som en uppskalad version av Lindholmspirens örn kan i stort sett bara leda åt ett håll: utför. Ja, Viking Green City är bättre än en träskpark, men jag är ändå inte övertygad. Att det är bättre än en träskpark betyder inte ens att det är bra. Göteborg behöver inte fler döda ytor. Göteborg behöver levande blandstad. Därför hoppas jag istället på ett annat, mer urbant förslag. Det bästa jag har sett presenteras för Frihamnen. Det är utvecklat som en kollaborativ insats av medlemmarna i YIMBY Göteborg: Stadsplan för Frihamnen. I det förslaget är det stad istället för träsk och ödepirar, alltså precis det som Göteborg behöver så akut.
Jag håller med om att piren på lindholmen kunde gjorts bättre. Det borde varit en mer 'aktiv' byggnad, jag och andra har dock gått upp på byggnaden bara för att se utsikten som är bra. Det verkar vara en möteslokal i byggnaden (?) samt lite gott och blandat för älvsnabbarens personal (?) - ser dock sällan någon använda den trots flera år på lindholmen.
Trots att man står på lindholmen så får man nästan leta med blicken innan man ser denna trista byggnad, problemet är att man tar i för lite, hade man byggt den högre, med iögonfallande design samt med mer aktiv verksamhet hade det varit en annan sak (alla dessa saker stämmer för kuben, ett exempel på iögonfallande är Kuggen, som ofta är det första man ser på lindholmen)
Jag tycker det är skillnad på denna lilla anonyma byggnad och den föreslagna kuben i viking green city, tanken är ju att kuben ska sjuda av blandad aktivitet. Bara tanken på ett stort landmärke såpass centralt i fint läge vid vattnet med parkytor och café får en att inse att det kommer vara mycket, mycket mer intresse än den lilla anonyma byggnaden som dessutom ligger lite 'off' på lindholmen. Kuben ska tvärt om stå i fokus i hela frihamnen (/centrala göteborg), den har en iögonfallande design som likt en magnet drar intresse till sig.
Förutom ett självklart turistmål kommer det antagligen bli daglig aktivitet i olika former och en bra mötesplats och 'hängplats' för göteborgare.
Jag tycker Viking green city är ett utmärkt förslag även om namnet som sagt kanske inte är det bästa (Att inkludera vikingar och grönt tänkande är dock helt rätt tänkt.)