Åtgärda orsaker istället för sympom
Särskilt Sverigedemokraternas framgångar i valet tycks uppröra och oroa många. Det finns ett behov av att markera avståndstagande, det skämtas på partiets bekostnad. Som till exempel på Kulturnatta i Göteborg. Det började med att en kvinnlig kör, "Slynkören", skulle göra nån låt som Jimmie Åkesson spelat på valnatten. Så det fanns ett starkt behov att proklamera att man nu "tog tillbaka" den. Andemeningen är lite otäck, att man på riktigt anser sången liksom besudlad för att en person med en annan politisk åsikt har sjungit den.
Detta föranledde också att moderatorn, detta var alltså på Göteborgs stadsbibliotek, var tvungen att skämta. Han var av utländsk härkomst och han sa något om att SDs ledamöter tog mest taxi i riksdagen för att de var rädda för invandrare. Och punchlinen var något i stil med "halva min släkt kör taxi". Det finns ett behov av positionering. Många uttrycker en oro över en främlingsfientlighet som så sakteliga växer och stryper vårt land. Jag kan sympatisera med den oron, men önskar samtidigt att fler tog några steg tillbaka och började fundera över vart den här främlingsfientligheten kommer ifrån. För börjar man nysta i det framstår det ganska snart som att det bara är ett symptom på någonting helt annat.
Jag skrev redan i min korta eftervals-post att: "Min tes är att många väljare är grupper som allt mer ser sig ifrånsprunga av resten av samhället, som inte förmår omorientera sig efter de nya förutsättningarna."
Partiets väljare avviker på intressanta sätt från den genomsnittliga väljaren. Överrepresentationer inkluderar unga män, personer med dålig politisk kunskap, lågt förtroende för politiker och låg utbildning. Det finns skäl att misstänka att denna kombination av överrepresentationer inte är en slump. Pojkars resultat har under ganska lång tid varit sämre än flickors. Att just kombinationen unga män, dålig politisk kunskap och låg utbildning figurerar är alltså ingen överraskning. Att denna grupp också känner sig sviken av samhället är inte så konstigt. Emedan deras liv blivit en serie misslyckanden som allt för ofta slutar i långtidsarbetslöshet har den offentliga debatten beskrivit män som priviligerade förtryckare som måste stå tillbaka. Samtliga andra riksdagspartier utgår mer eller mindre från en feministisk världsbild på jämställdhetsområdet. Den rimmar ganska illa med den situation de här unga männen lever i.
Samtidigt pågår omvälvande förändringar i samhället. Urbaniseringstakten i Sverige tillhör världens högsta. I staden värdesätts service och kunskap, områden där framför allt kvinnor är starka. I DN kan man läsa om att den moderna storstaden i allt högre grad femininiseras. Allt konvergerar i att den här gruppen ser sig omsprungna av samhället samt ur stånd att "omorientera sig efter de nya förutsättningarna".
Sverigedemokraterna enar de här grupperna mot en gemensam fiende. De formulerar ett enkelt problem om ett yttre hot. Det har onekligen varit effektivt, men det betyder knappast att väljarna köper in i retoriken för att de ogillar främlingar. De ser hur det blir tyngre i hemtrakterna när många söker sig därifrån, de har svårt att hitta arbete och därmed sin plats i samhället. De ser hur servicen blir sämre vilket drabbar de äldre som bor kvar. Och så vidare. Problembeskrivningen att invandrarna "stjäl" "våra" resurser framstår som plausibel, som rimlig. Och inget annat parti erbjuder en annan förklaringsmodell, inget annat parti förmår möta den här väljargruppen. Vita män är ju enligt de andra partierna per sé priviligerade, en politik för dem behövs alltså inte. Den blindheten är det som vi nu ser kostar på.
En fruktansvärt enkel observation som kan göras är kopplingen mellan pojkars studieresultat och de unga män som i större grad väljer SD. Att satsa på att förbättra pojkars resultat så att de kommer ifatt tjejerna har förmodligen effekten att framtida unga män kommer kunna möta den föränderliga verkligheten bättre och därmed minskar också utrymmet för den typen av "vi och dem"-tänk som karaktäriserar Sverigedemokraternas politik.
Vidare måste jämställdhetsdiskussionen breddas och femininiseringen av storstäderna problematiseras. Ännu en gång blir det tydligt att det finns blinda fläckar inom feminismen. Ideologin lyfter viktiga frågor och rörelsens historiska betydelse för jämställdhet kan inte nonchaleras, men samtidigt står vi i ett annat samhälle idag än när rörelsen startade. Både dynamiken och maktfördelningen mellan könen är idag långt mer komplex. Kvinnor har numera också maktkapital till följd av feminismens framgångar. Kvinnans plats är inte längre i köket eller med barnen, hon är istället utbildad och har eget arbete. Alla arbeten är tillgängliga för alla kön. Hon kan välja att gå framåt i karriären precis som män kan. Hon kan och får röra sig i hela samhället och så vidare.
Poängen är att vi står inte längre i den medeltida situation som rådde vid sekelskiftet. En ideologi som har det som avstamp kommer ofrånkomligen missa viktiga delar. Det betyder inte att feminism är irrelevant, utan bara att det numera behövs fler perspektiv. Pojkars misslyckande i skolan måste ses som det strukturella samhällsproblem det är och inte skyllas på en "antplugg-kultur". Att städerna utvecklas åt ett håll som lämnar många män utanför måste också det lyftas, diskuteras och lösas. Målsättningen är ju ett hållbart samhälle där alla har samma chanser och möjligheter.
Allt mynnar ut i att det Sverigedemokraternas framgångar belyser blinda fläckar hos de etablerade partierna. Om det verkligen finns en önskan att minska partiets inflytande bör strategin vara att fokusera på orsaker istället för att raljera över symptomen. Stärk de som valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Ge dem förutsättningar att lyckas i att omorientera sig i samhällsförändringen. Visst kan man göra en stor sak av att frysa ut ett parti i riksdagen, men det är inte ansvarsfullt att göra det istället för att lösa problemet.
Ber om ursäkt för det lilla utbrottet, men faktum kvarstår: de flesta verkar oförmögna att ta upp det som givit SD framgång, nämligen det de säger sig vilja göra (att media mha kriminella vänsteraktivister kommer med ena anklagelsen efter den andra är mest kontraproduktivt och påvisar de stora bristerna i svensk demokrati, ingen reell åsiktsfrihet, media agerar vallhund av valboskapen mm. Marika Formgren sammanfattade det väl. Kag ska posta en länk nedan.
Två artiklar av Marika Formgren:
http://magasinetneo.se/artiklar/demokrater-for-asiktsfrihet-och-demokrater-emot/
http://axess.se/magasin/default.aspx?article=2225#.VDotcHgayc3
Läs även nationalekonomen Tino Sanadajis inlägg.
Det vore en viktig insats för demokratin om du vågade göra en objektiv analys med utgångspunkten att vilja förstå.
Själv röstade jag på Direktdemokraterna, trots att jag tycker att SD har mest rätt av riksdagens partier. Röstade dock inte på SD eftersom maktetablissemanget bevisligen är beredda att förstöra livet för de och deras anhöriga som röstar på och stödjer SDs politik. Jag litar inte på att valhemligheten respekteras. I Sverige gäller DDRs "värdegrundsdemokrati" och jag finns nog redan i vänsteraktivisternas register bara för att jag påtalat det.
Fö så är jag civilingenjör, andra gen invandrare och bosatt i centrala Stockholm. ;)
Jahapp, blev polemik. Lycka till med analysen!
60% av de som tar ställning i SOM-undersökningen vill se en reducerad invandring. Hur svårt kan det vara?
Vad tyckte du förresten om Marika Formgrens artikel "Demokrater för åsiktsfrihet och demokrater emot"?
F-n vad du är otrevlig! Jag ska inte besvära dig mer.
Nä, jag bidrog till en trist ton. Men tänk tanken! Hur ska Sverige ha råd? Varför pågår detta? Om inte media hade kampanjat så hårt mot SD så hade de troligen fått många fler röster. Analyser som läggs fram i media har enbart syftet att behålla makten över bilden i postmodernistisk anda. Ingen diskuterar fakta om invandring och migration. Allt fler ser det orimliga och SD får fler och fler röster. Med all rätt. Själv röstade jag inte på dem och det var väl lite fegt. Jag gillar dock iofs inte nationalismen i deras ideologi.
Det finns väl bara en feltolkad OECD-rapport som de som hävdar vinster brukar hänvisa till. Tino Sanadaji har gjort upp med dessa påståenden och även skrivit flera andra artiklar på ämnet. Det är enkel matematik när fakta kommer på bordet. Det är ju inte hållbart när Sverige tar emot mer invandrare än Storbrittanien, Spanien, Frankrike, Finland, Danmark och Norge tillsammans. Mer än Tyskland. Fakta om sysselsättningsgrad mm är lätta att hitta. Och utvecklingen av utanförskapsområden växer snabbt. Hur är livet i ett sådant? Särskilt för barnfamiljer. Immigrationspolitiken är vansinnig eller har en agenda som inte tål dagens ljus.
Finns väl ingen nationalekonomisk analys som påstår att det kan bli en vinst?! Läs Tino Sanandaji, Assar Lindbeck, Jan Tullberg mfl.
Direkt monetär kostnad någonstans mellan 80-250 miljarder per år (beroende på hur man räknar) och ökande.
Visa mig då forskningen du förlitar dig på.
Det rimmar illa att inta en von oben-attityd och samtidigt inte intressera sig för argumenten de personer jag nämner har. Du verkar sig dig själv som forsknings-och vetenskapsorienterad och mig som auktoritetstroende. Tänk om det är tvärtom? Jag har fö jobbat många år med forskning och R&D. Du har just gått ut gymnasiet. Om vi nu ska vara sådana...
Diskussionen här leder ingen vart, men det gör det normalt inte när man diskuterar SD, migration mm. Positioner och mindsets är helt låsta. Svenska samhället faller sönder och SD fortsätter att växa. Mycket olycklig utveckling.
Här är det senaste inlägget jag hittat från de med nationalekonomsik kompetens som vågar uttala sighttp://www.samtiden.nu/5355/genmale-till-jan-ekberg-vad-kostar-invandringen/
Nu hittar man mest tomma inlägg från sådana som vill posera med rätt åsikter samt sådana som letar "nyckeln" under den massmediala lampan. Hur blev det så här? Finns svar på det som tror på allmän upplysning i motsats till " Ljusets fiender".
Den ena krystade görklaringen efter den andra. Vad som helst utom att bemöta vad de säger. Löjligt!