Rövhål är inte en teknisk överklass

På avdelningen artiklar med korkat vald titel och tvivelaktigt tema kvalificerar sig Anna Trobergs "Den tekniska överklassen ser ner på kvinnor". Om någon missat det är Troberg partiledare för Piratpartiet. Innan någon förekommer mig, jag vet att artikeltitlar normalt väljs av redaktionen (i det här fallet PC-för alla) och inte av skribenten. Men det är inte utan att man lyfter på ögonbrynen. Håller Piratpartiet på att förklara krig mot sig själva?Och man blir tyvärr inte mer upplyft av texten i själva artikeln. 

"Låt oss tala om den nya överklassen. Den där klassen som koketterar med den teknisk kunskap som pöbeln inte har. Den där klassen som är så fast i konservativa traditioner att kvinnor knappast göre sig besvär att försöka höja rösten i församlingen. Den där klassen som inte drar sig för med vilka medel som helst försvara sin upphöjda position. Låt oss tala om den. Nu."

Jag tycker den här passagen är intressant. Först och främst så tar den sin utgångspunkt i kollektiviseringar som ska inordnas i en maktordning. Tekniskt kunniga är tydligen överklass. Vidare har tekniskt kunniga tydligen väldigt konservativa traditioner, kvinnor får tydligen inte höja rösten i församlingen (notera bilbelreferensen här, tekniskt kompetenta har en nära 2000 år gammal kvinnosyn enligt Troberg). Kvinnor kan hur som helst rimligen inte ingå i den här överklassen som utgörs av de tekniskt kunniga. Anna Troberg påstår här att kvinnor är tekniskt inkompetenta! Det är misogynt, och givetvis empiriskt fel. Jag har personligen träffat tekniskt kompetenta kvinnor.

Bortsett från dessa ganska intressanta detaljer så kan man konstatera att tekniskt kunniga (män), vilka här pekas ut som ett problem, är i princip hela partiets väljarbas. Det strategiskt fördelaktiga med detta utspel är en gåta. Artikeln fortsätter sedan att demonisera dessa män. De främställs rent av som barbarer som önskar kvinnor döden, eller i varje fall att de blir våldtagna. 

I någon ände kan jag förstå vilka Troberg syftar på, men hon syftar inte på någon teknisk överklass. Hon syftar på rövhål. Det är samma rövhål som säger att kvinnor får skylla sig själva om de har för kort kjol, samma rövhål som ska klå upp varandra efter fotbollsmatcher och samma rövhål som tycker att enda anledningen att titta på damsport är... ja ni vet. Rövhål, de finns överallt, givetvis också på nätet. Att de har lärt sig installera datorspel och skriva kommentarer på forum gör dem inte till en teknisk överklass. I så fall är nästan hela den utvecklade befolkningen en teknisk överklass.

Så låt oss prata. Nu. Men istället för att slentrianmässigt beskylla IT-proffs med en fullt normal människosyn så kanskse vi kan prata om det verkliga problemet: Rövhålen. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0